„Nezaslouží si vyhrát!“ Pečinka se díval na superdebatu na Nově. Co to opozice prováděla?

08.10.2021 16:05

Poslední předvolební debata lídrů na TV Nova nebyla podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky pro víkendové volby nijak určující. Všichni tři kandidáti na premiéra si v zásadě udrželi svoje pozice. „Snad jen Petr Fiala vlivem výhodné konfigurace mírně povyrostl,“ míní Pečinka.

„Nezaslouží si vyhrát!“ Pečinka se díval na superdebatu na Nově. Co to opozice prováděla?
Foto: Reprofoto: TV Nova
Popisek: Debata TV Nova s kandidáty na premiéra

Premiér Andrej Babiš se prý musel tetelit blahem, že k překvapení většiny diváků moderátor Ray Koranteng nezmínil aféru Pandora Papers. „Jednou snad vyjde najevo, proč dramaturgie Novy nezařadila tuhle zásadní věc jako jednu z otázek. Příliš je za tím cítit vysoká hra patriotů. To, že největší televize tuto kauzu neotevřela, přispěla k jejímu pohřbení do jámy zapomnění. Alespoň z pohledu českých sněmovních voleb,“ tvrdí Pečinka v komentáři na serveru Reflex.cz.

Jinak podle něj premiér Babiš posílil svou pozici ochránce stability, což ale Pečinka rozhodně nemyslí jako pochvalu. „Za osm let spoluvytvořil dluhový stát blahobytu pro penzisty a státní zaměstnance. Pokud bude vládnout i nadále, pocítí limity svých rozpočtových schodků, které probublávají v podobě inflace. Jeho pasivita během jednání Evropské rady zase přispěje ke zvýšení nákladů na energie a další věci,“ kritizuje Babiše Pečinka.

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
V kampani se mu ale prý nadmíru dobře povedlo najít hlavní chyby svých politických konkurentů, zejména Pirátů. „V jedné věci byl v celém průběhu kampaně geniální, alespoň pohledem politického marketingu. Dokázal přesně identifikovat slabá místa pirátského programu, nasvítil je a vytvořil si hlavního ideového nepřítele. Řadu věcí sice zveličil, ale ve velké většině taky měl pravdu,“ přechází Pečinka k hodnocení Pirátů.

Ti podle něj svoji kampaň nezvládli, a i proto v posledních měsících výrazně v průzkumech ztratili. „Piráti, poprvé nasvícení nejen televizními kamerami, ale přímo silnými reflektory, se pod tímto úderem zhroutili do sebe. Tragická byla především jejich sázka ‚Bartoš for premiér‘, čemuž podřídili svou volební kampaň a témata. Programově se vykastrovali tak, že už nebyli přitažliví ani pro svoje voliče z roku 2017,“ hledá příčiny klesajících preferencí Pečinka.

Za největší chybu Pečinka považuje pirátské setrvání u nefungující taktiky po celou dobu kampaně. „Není tragické se mýlit, ale na chybě trvat. Bohužel Piráti nedokázali udělat manévr od strategie Bartoš premiérem k prezentaci typicky svého pojetí světa. Tak se programově obrousili, aby byli přijatelní pro střední vrstvy, a přestali být Piráty,“ tvrdí Pečinka.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ten zejména nechápe, že v předvolebních televizních debatách Babiš za své aféry nečelil mnohem většímu tlaku ze strany opozičních lídrů. „Jestliže je neustále mlátí po hlavě aférami zatížený premiér a oni mu to nejsou schopni oplatit, pak si nezaslouží vyhrát. Tyhle souboje jsou totiž tréninkem na daleko větší souboje v rámci Evropské komise a v dalších institucí, kde musí politici obhajovat národní zájem. Když nedokážou vzdorovat Babišovi, nedokázali by ani místopředsedovi komise Timmermansovi. Tak to prostě je,“ kritizuje Pečinka také Piráty.

Nejlépe z debat podle všeho vyšel lídr koalice Spolu Petr Fiala. „Petr Fiala nejvíce těžil ze středové pozice mezi rozčileným premiérem, který je pro vlivnou část společnosti nepřijatelný, a defenzivním a oslabeným Ivanem Bartošem. Fiala je skutečně klidná síla, což v konfrontaci Babiš–Bartoš může části populace imponovat,“ hodnotí Pečinka.

Na závěr se Pečinka znovu pozastavuje nad tím, že se všichni páni ve studiu vzorně věnovali vysvětlování důchodové reformy a jiným politickým tématům, ačkoliv se mělo řešit hlavně gangsterské jednání premiéra Babiše. „Hry pánů Korantenga, Bartoše a Fialy na ‚jakoby‘ jsou záhadou. Tvářit se, že jakoby je vše v pořádku, takže je vlastně O.K. s gangstersky jednajícím premiérem vážně řešit důchodovou reformu, na niž za osm let vlády navíc ani nesáhl. Ne, Babiš není politik a neměla by se s ním hrát hra na politická témata. Babiš zašel ve svém soukromém podnikání a jeho provazování se státem příliš daleko. Chová se jako oligarcha ruského typu, kterého zajímají jen dvě věci: Agrofert a dotace od státu, a aby nebyl za své aktivity zatčen. S takovým člověkem nejde hrát premiérské hry,“ tvrdí rezolutně Pečinka s tím, že pokud bude Babiš znovu zvolen, je to chyba opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…