„Odpálená bomba?“ Žena definitivně vyhrála nad VZP ve sporu o úhradu operace jejího syna

08.08.2018 17:15

KAUZA Monika Hutníková definitivně zvítězila nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ve sporu ohledně neproplacení operativního zákroku jejího nezletilého syna. Ten trpí vzácnou nemocí očí zvanou keratokonus, při kterém dochází k postupnému hroucení rohovky. Pojišťovna operaci synovi Hutníkové nejprve proplatit nechtěla. Nyní to ale vypadá, že nakonec bude muset.

„Odpálená bomba?“ Žena definitivně vyhrála nad VZP ve sporu o úhradu operace jejího syna
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Operativní zákrok CXL, který může onemocnění očí zvané keratokonus na určitou dobu stabilizovat, pojišťovna odmítla synovi Hutníkové před více než rokem uhradit. Následovala dvě kola správních řízení s pro Hutníkovou nepříznivým výsledkem. Věc nakonec vygradovala až správním soudem v Praze, který dal matce chlapce za pravdu a rozhodnutí pojišťovny operaci neproplatit zrušil.

Pojišťovna se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně prostřednictvím kasační stížnosti. Případu tak hrozilo další pokračování. Jenže podle nejnovějších informací a textu usnesení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, VZP kasační stížnost stáhla.

„Nejvyšší správní soud obdržel dne 20. 6. 2018 kasační stížnost žalované (dále jen „stěžovatelka“) proti rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 6. 6. 2018. Podáním ze dne 18. 7. 2018 vzala stěžovatelka svou kasační stížnost zpět,“ stojí v dokumentu usnesení, které má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici. Stěžovatelkou a žalovanou je v tomto případě Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Stažením kasační stížnosti ze strany VZP se tak původní verdikt stal pravomocným a o vítězství Hutníkové nad největší pojišťovnou v Česku ve věci proplacení léčby jejího nezletilého syna je tak, zdá se, definitivně rozhodnuto. Pojišťovna bude muset pravděpodobně částku ve výši přibližně 13 tisíc korun, kterou Hutníková na operaci očí svého syna vynaložila, zpětně doplatit.  

Keratokonus je vážné onemocnění, při kterém dochází k postupnému hroucení rohovky nemocného. V nejtěžších případech postiženému hrozí až úplná slepota. Prognóza syna Hutníkové byla podle zdravotnických specialistů, což představovalo i hlavní argument chlapcovy matky, velmi špatná. Zhoršení se mělo údajně očekávat v řádu měsíců.

VZP navrhovala onemocnění korigovat čočkami a v nejtěžším případě pak transplantací rohovky, což Hutníková odmítla a operativní zákrok CXL (cross-linking), při kterém se rohovka chirurgicky zpevní, zaplatila ze svého.

Zákrok CXL dosud není zařazen v běžné úhradové vyhlášce léčiv a úkonů, kterou pro zdravotní pojišťovny připravuje Ministerstvo zdravotnictví. O jeho úhradu lze nicméně žádat prostřednictvím paragrafu 16 o mimořádných úhradách zdravotní péče. Právě zde ale Hutníková při své žádosti během jednání s pojišťovnou narazila.

ParlamentníListy.cz již dříve informovaly o této zajímavé kauze, které se ve svém pořadu věnoval i Jaromír Soukup. Pozoruhodné je zejména i to, že ve věci proplacení operace CXL při onemocnění keratokonu zřejmě existuje odlišný názor, který zastává Ministerstvo zdravotnictví a sama Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ministerstvo dříve VZP za způsob, kterým pojišťovna s Hutníkovou vedla správní řízení, kritizovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…