Raketový útok separatistů usmrtil nejméně tři desítky ukrajinských vojáků

11.07.2014 14:47

Až tři desítky ukrajinských vojáků zahynuly při dnešním raketovém útoku proruských povstalců na východě země. Podle agentury Reuters o tom informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Během armádní ofenzivy v několika posledních dnech zemřelo podle údajů vojska nejméně pět desítek rebelů. Boje probíhají především v Doněcké oblasti, rebelové však hlásí oběti armádní palby i z Luhansku.

 Raketový útok separatistů usmrtil nejméně tři desítky ukrajinských vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Při útoku provedeném patrně raketomety Grad zahynulo až 30 vojáků, počet obětí však může vzrůst, řekl dnes na tiskové konferenci poradce ministra vnitra Arsena Avakova Zorjan Škirjak. Armáda předtím informovala o dalších třech mrtvých vojácích, jejichž obrněný vůz najel na minu u přechodu Dovžanskyj na hranici s Ruskem, u něhož již delší dobu probíhají boje. Další příslušník vládních sil zahynul během střetů poblíž města Karlivka v Doněcké oblasti, které je jednou z hlavních bašt v tomto regionu, kde rebelové dosud vzdorují vládní „protiteroristické operaci".

Během bojů v několika posledních dnech zahynulo na druhé straně fronty nejméně 50 proruských bojovníků, uvedl armádní mluvčí Vladislav Selezňov. Šlo především o oběti vzdušného bombardování pozic rebelů poblíž ruské hranice.

Dělostřelecký projektil zabíjel horníky na cestě do práce

Konflikt dnes tragicky odnesla rovněž skupina horníků, jejichž autobus na cestě k dolu Červonopartyzanska u ruských hranic zasáhl dělostřelecký projektil. Zatímco ukrajinská televize hovořila až o pěti mrtvých, ruská agentura ITAR-TASS informovala o 16 zraněných a několika smrtelných obětech. Donbaská důlní společnost po tragédii dočasně uzavřela čtyři své doly v oblasti až do chvíle, než bude zajištěno bezpečí pracovníků.

Boje se stále vedou rovněž o letiště v Doněcku, které na rozdíl od města samotného kontrolují vládní síly. Podle armády se ve čtvrtek večer k letišti přiblížila skupina povstalců vyzbrojených těžkými kulomety a v noci se tam ozývala střelba.

Podle povstalců zahynul za posledních 24 hodin nejméně jeden člověk a pět bylo zraněno střelbou vládních vojáků v centru druhé separatisty zčásti ovládané oblasti Luhansku. Boje probíhají zvláště v jihovýchodní části Luhansku a na severním luhanském předměstí, odkud jsou podle agentury ITAR-TASS hlášeny ozbrojené střety a dělostřelba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…