Ransdorf a továrna na čokoládu. Otevřeli jsme za vás noviny

08.12.2015 7:55

Kauza komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa, který společně se třemi Slováky chtěl údajně vybrat v Zürcher Kantonalbank stovky milionů eur a byl zatčen, je obestřena řadou nejasností. Dnes má europoslanec vše vysvětlovat spolustraníkům. Ve svém prohlášení Ransdorf uvedl, že chtěl pomoci zprostředkovat kontakt mezi bankou a významným klientem, s nímž banka nekomunikuje. Tvrdí, že peníze vybírat nechtěl.

 Ransdorf a továrna na čokoládu. Otevřeli jsme za vás noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

Lidové noviny sestavily sedm neznámých, na které zcela jistě bude chtít znát nejen strana odpověď. Jednou z nich je otázka, proč se vůbec Ransdorf do švýcarské banky vypravil. „On sám tvrdí, že chtěl pomoci tajemnému V. H. zprostředkovat kontakt s bankou. Proč ale V. H., respektive jeho údajný manažer P. G., který byl spolu s Ransdorfem zatčen a jako jediný ve švýcarské cele zůstal, oslovil Ransdorfa, není zřejmé. Ani to, jak měl z případného úspěchu europoslanec, který byl v minulosti na štíru s penězi, profitovat,“ píší Lidové noviny.

Stejnou verzi jako Ransdorf má i podnikatel Juraj Hajdu, který byl v bance s europoslancem. „Nikdo není takový psychopat, aby si vyrobil falešné doklady a pokusil se převést takové obrovské sumy peněz. Klient se pokoušel komunikovat s bankou doporučenými dopisy a žádal je o odblokování účtu a dispozici k němu. Banka nereagovala, a tak náš partner (Guzmický – pozn. red.) požádal autoritu s diplomatickým pasem, aby obhájila zájmy českého občana,“ uvedl pro MF Dnes Hajdu.

Okolo Ransdorfových společníků také není příliš jasno. Jedním z nich má být bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický. Dalším ze Slováků je právě výše zmíněný podnikatel Juraj Hajdu a třetím Attila D.

Podle Lidových novin je další neznámou výše částky, ke které se údajně Ransdorf chtěl dostat. Peníze v takové výši, hovoří se totiž o 350 milionech eur, se vybrat v hotovosti rozhodně nedají. „Kvůli pravidlům proti praní špinavých peněz je třeba vyšší výběry bankám hlásit předem. V Česku většinou nad částku sta tisíc korun. Převádět peníze mezi účty v této výši by ovšem v privátním bankovnictví možné bylo. Ale i pak by banka jak odesílatele, tak příjemce hlásila orgánům zabývajícím se praním peněz,“ konstatují noviny.

Největší neznámou je to, odkud miliony na kontě pocházejí. Spekuluje se totiž o tom, že má jít o dědictví po nacistickém pohlavárovi. Nejprve se však naopak hovořilo o tom, že jde o mrtvé účty po obětech holocaustu. MF Dnes, která o případu rovněž informuje, tak posměšně nazývá celou kauzu podle jednoho z filmů o strýčkovi a pohádkovém dědictví – jen příslušné jméno je jiné – Ransdorf a továrna na čokoládu. Podle matky podnikatele Hajdu byli muži s dědicem v kontaktu necelý rok a jde právě o peníze z čokoládovny. „Ty peníze, to je dědictví. Celý ten majetek mu odkázala jeho velmi bohatá teta, když zemřel její manžel v Brazílii, kde měl firmu Nestlé,“ řekla. Firma Nestlé však o žádné takové kauze neví.

České úřady mají prozatím velmi kusé informace. „Dokud švýcarští vyšetřovatelé nepožádají oficiálně o právní pomoc, nedostanou podrobnější informace ani resort spravedlnosti a příslušné státní zastupitelství,“ popisují další neznámou Lidové noviny.

A poslední dvě otázky souvisejí s komunistickou stranou. Jak totiž europoslance potrestat a co se stane komunistům jako takovým? Potrestat Ransdorfa lze pouze vyloučením ze strany, nelze jej zbavit mandátu. Stranu však podle analýzy LN kauza zasáhne minimálně. „Elektorát komunistů je stabilní a disciplinovaný, a ačkoliv jde o závažné pochybení alespoň z politického hlediska, věrní voliči stranu nepotrestají. Navíc Ransdorf je v podstatě solitér,“ uzavírají noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…