„Rusové nemohou diktovat.“ Biden se vysmál Putinově kritice, ale také chválil

16.06.2021 21:28

V Ženevě se dnes uskutečnilo první setkání Joea Bidena v roli amerického prezidenta s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Jednali jsme spolu čtyři hodiny a ten tón a atmosféra byla dobrá, pozitivní. Nebyly zde žádné výhrůžky,“ prohlásil Biden na brífinku po skončení jednání se svým ruským protějškem. Zdůraznil, že vztah mezi Spojenými státy a Ruskem musí být stabilní a předpovídatelný. „Nejsme proti Rusku, ale pro Američany,“ zdůraznil. Lidská práva podle něj budou vždy na jednacím stole.

„Rusové nemohou diktovat.“ Biden se vysmál Putinově kritice, ale také chválil
Foto: Repro ČT24
Popisek: Americký prezident Joe Biden po summitu v Ženevě

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí
Prezident Biden označil schůzku s prezidentem Putinem za přímou. „Vím, že se o této schůzce hodně hovořilo, ale tato schůzka byla velice přímá. Není nic lepšího než setkat se tváří v tvář. Bylo třeba jasně definovat priority a hodnoty našich států. Je důležité, že jsme se sešli osobně, aby nedošlo k omylu nebo zkreslení toho, co jsem chtěl sdělit,“ nechal se slyšet Biden po skončení jednání s Putinem.

„Jednali jsme spolu čtyři hodiny a ten tón a atmosféra byla dobrá, pozitivní. Neobjevila se žádná negativní akce. Tam, kde jsme se nedohodli, jsme věci konstatovali, nebylo to nic přehnaného,“ sdělil americký prezident.

Zdůraznil, že vztah mezi Spojenými státy a Ruskem musí být stabilní a předpovídatelný. „Je třeba, abychom byli schopni spolupracovat na našem společném zájmu. Chci, aby prezident Putin rozuměl tomu, co dělám a proč to dělám. A jak budeme reagovat na konkrétní činy a aktivity, které ohrožují zájmy Ameriky,“ uvedl šéf Bílého domu.

Putinovi prý řekl, že není jeho programem jednat proti Rusku ani komukoliv jinému. „Můj program je pro Američany. Chceme nastartovat život americké společnosti, vybudovat ekonomiku a vztahy po celém světě. Chceme prosazovat zájmy naše i našich spojenců, tak aby to mělo pozitivní dopad pro všechny,“ sdělil americký prezident, co si klade jako hlavní cíl.

Dotkl se také otázky lidských práv. „Lidská práva budou vždy na jednacím stole. Není to pouze o tom, že bychom šli po Rusku, kde se lidská práva porušují, je to o tom, kým jsme. Jak bych mohl být prezidentem USA a nehovořit proti porušování lidských práv? Budou zde určitá základní pravidla, která budeme sledovat,“ uvedl.

Ruský prezident Putin, který vystoupil s řečí chvíli před ním naopak, upozornil na to, že Spojené státy porušují lidská práva například ve věznici Guantánamo či útoky v Afghánistánu, a zmínil také protesty hnutí Black Lives Matter po loňské vraždě George Floyda či útok na Kapitol. Biden poté ve své reakci srovnání BLM a útoku na Kapitol, které zaznělo z Putinových úst, označil za směšné.

Vyslovil přesvědčení, že Rusko „zoufale snaží udržet si postavení světové velmoci“. „Nemůže diktovat, co se ve světě děje,“ zmínil Biden údajné ruské vměšování do amerických voleb. Upozornil, že to samé platí v případě, pokud by zemřel ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj. Důsledky pro Rusko by prý byly zničující.

V kontextu toho zmínil ruského opozičníka Alexeje Navalného ještě jednou. „Vždy budeme hovořit o takových případech, jako je Navalnyj, zde máme obavy. Proto budeme dále nastolovat témata lidských práv, protože to je náš ideál,“ zopakoval Biden.

Stejně jako jeho ruský protějšek vyzdvihl téma strategické stability. „V oblasti, kde je společný zájem, musíme spolupracovat pro dobro našich občanů a dobro a bezpečnost celého světa. Jsem rád, že jsme se dohodli na tom, že zahájíme bilaterální strategický bezpečnostní dialog,“ doplnil.

Dále ruskému prezidentovi zdůraznil, že zásadní věcí pro USA je suverenita a celistvost Ukrajiny. „Řekl jsem, že se musejí sledovat minské dohody. Hovořil jsem ale také o Bělorusku. Putin nevyslovil nesouhlas, pouze řekl, že se lišíme v názoru, jak s tím naložit,“ popsal Biden.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

„Věřím, že za poslední týden USA ukázaly světu, že jsme zpět na scéně a po boku spojenců a po boku dalších spřátelených demokracií, abychom se vypořádali s největšími výzvami současného světa,“ doplnil.

„Chceme znovu nastavit vztahy mezi USA a Ruskem. Je před námi spousta práce. Je to ‚zkouška‘. Identifikovali jsme, co by naše dvě země mohly udělat pro rozvoj společných zájmů a také ve prospěch světa. Za druhé, Spojené státy budou reagovat na akce, které poškozují zájmy naše nebo zájmy našich spojenců. Nebyly to žádné výhrůžky, jen konstatování,“ upřesnil.

Zda mají země šanci spolupracovat, ukáže čas. „Za pár měsíců se ukáže, zda strategický dialog je dostatečný, zda jsme schopni pracovat na tématech, jako je propuštění lidí z ruských vězení, a zda budeme mít režim kyberbezpečnosti, který zajistí určitý pořádek,“ dodal prezident Spojených států.

„S prezidentem Putinem jsme se dohodli, jaké věci uděláme, ale neříkám, že to automaticky bude fungovat. Říkám, že je zde reálná vyhlídka, že zásadním způsobem změníme vztahy mezi zeměmi, aniž ustoupíme ze svých hodnot a zásad,“ shrnul americký prezident Joe Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…