„Řvali taky jak protržení? Jako na Babiše?“ Generál zaplnil náměstí v Ostravě. Druhý tábor už účtuje

19.01.2023 21:15 | Ze sítí

Prezidentští kandidáti, kteří se za necelé dva týdny utkají v boji o Hrad, se ve čtvrtek v rámci své předvolební kampaně rozjeli mezi české občany, aby je přesvědčili, že právě oni jsou pro ně tou nejlepší volbou. Na Andreje Babiše v Benešově v kulturním domě čekaly stovky lidí a přivítali jej také protestující, kteří ho vypískali. Petr Pavel sklízel ovace na náměstí v Ostravě, kam přišly tisíce lidí. Tyto nepřehlédnutelné rozdíly už jsou hojně komentovány i na sociálních sítích.

„Řvali taky jak protržení? Jako na Babiše?“ Generál zaplnil náměstí v Ostravě. Druhý tábor už účtuje
Foto: Screen: FB Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš na předvolebním setkání s voliči v Benešově.

Porovnání dnešních debat kandidátů s občany vyvolalo na sociálních sítích velkou diskusi. Z ní alespoň pro tentokrát Babiš podle některých vychází v porovnání s Petrem Pavlem jako „ten druhý“.

Za bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), který se dnes vydal na setkání s občany do benešovského divadla, přišlo ve čtvrtek přes dvě stovky lidí. Debatu však vyrušila skupina jeho odpůrců, kteří na něj čekali jak před divadlem, tak i uvnitř. Babiše vypískali a pokřikovali hesla jako „lháře a estébáka na Hradě nechceme“, během Babišova projevu také bylo slyšet jejich skandování „Pavel na Hrad“ nebo „Benešov není Babišov“.

Videozáznam z Babišovy debaty s lidmi zveřejnil také novinář Radek Bartoníček z Aktuálně.cz.

Babiš přítomné upozorňoval, že „Pavel je loutka pětikoalice“. Jeho fanoušci na protestující pokřikovali, ať „vypadnou“.

O poznání velkolepější setkání dnes zakusil v Ostravě Babišův soupeř Petr Pavel. Na Masarykovo náměstí jej přišly podpořit tisíce lidí. Sem Pavla doprovázeli jeho příznivci už od nádraží ve Svinově, jelikož do Ostravy dorazil vlakem. Také zde lidé skandovali „Pavel na Hrad“ a „Babiše do koše“. Podporu zde Pavlovi vyjádřili na pódiu neúspěšní kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer. V publiku se objevovaly transparenty, které Babiše označovali za „válečného štváče“.

Babiš záhy po vyhlášení výsledků prvního kola voleb po Česku nechal vylepit plakáty s textem "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš", za které je kritizován. Kritici mu vyčítají, že voliče straší a že urazil vojáky. Babiš přiznal, že se text nepovedl. Již dříve slíbil, že text změní. Na billboardech se již objevily nové plakáty, které uvádí, že "Generál nevěří v mír" s dovětkem "Volte mír. Volte Babiše". Pavel používá například billboard se svou fotografií a textem "Vést zkušeně a klidně v těžkých časech".

„Věřím, že to dotáhneme do konce,“ řekl Pavel svým příznivcům během řečnění na pódiu. To samé pak zopakoval i na svém twitteru: „Ostravo! Společně to zvládneme. Slušnost, respekt a důstojnost zvítězí.“

Nadšení z Pavlovy návštěvy a z velké podpory, kterou lidé přišli kandidátovi vyjádřit v Ostravě, sdílel i místostarosta za ODS v obvodě Ostrava-Jih. „Ostrava náměstí a jedem. Blížím se místu setkání, příjezdová cesta přes frýdlantské mosty je ucpaná. Masarykáč čeká na generála,“ napsal ve svém tweetu.

Spokojen byl s účastí lidí také komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, který si na Pavlovo vítězství vsadil deset tisíc. „Nechci teda dělat předčasný závěry, ale plný skandující a zpívající náměstí v Ostravě mně přijde jako trochu víc, než kulturák v Benešově, kde Juchelka vypráví Babišovi, kolik zas přibral,“ porovnal akce obou uchazečů o Hrad.

Podobně pozitivní pocity měl z Pavla Lukáš Valenta, který v podzimních volbách do Senátu podporoval Zdeňka Šarapatku přímo ve volebním štábu TOP 09. „Tohle je dobrý. Tohle moc dobrý. Tohle je naprosto nevídaný. Pane generále Pavle, jste frajer,“ vzkázal na svém twitteru.

Po mítinku na náměstí se Pavel přesunul do restaurace Kurnik Šopa v Ostravě Porubě na setkání s mladými voliči. I o to byl velký zájem, řada lidí se dovnitř nedostala a stojí venku.

Andrej Babiš po akci v Benešově poděkoval všem, kteří se zúčastnili. Pod tímto příspěvkem se okamžitě rozhořela přestřelka příznivců s odpůrci. Komentáře přibývaly velmi rychle.

Nejen o počtech účastníků obou akcí se vedly spory. Došlo i na spekulace ohledně údajného „svozu lidí autobusy“, o jejich úplatě apod.

První kolo prezidentské volby v Ostravě vyhrál Babiš s 44 % hlasů, Pavel zde získal od voličů 30 %. Ve středních Čechách byl naopak vítězem prvního kola voleb Pavel.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 27. a 28. ledna 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…