„Smrt Americe“ skandovaly prý miliony lidí po celém Íránu

04.11.2018 15:32

Íránská muslimská republika si připomíná výročí islámské revoluce z roku 1979. Íránská státní média tvrdí, že miliony lidí po celém Íránu daly jasně najevo, co si myslí o Spojených státech. Agentura Reuters k tomu poznamenává, že údaje o „milionech“ nemohla ověřit, ale hlavním městem Teheránem prošly tisíce studentů, kteří skutečně skandovali „smrt Americe“.

„Smrt Americe“ skandovaly prý miliony lidí po celém Íránu
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Od roku 1979 jsou spolu Írán a Spojené státy na nože. V tomto roce byl svržen šáh Muhammad Rezá Pahlaví, jenž se netajil svou prozápadní orientací a moc do svých rukou získali konzervativní šíitští duchovní. Od té doby rok co rok pochodují ulicemi íránských měst davy občanů a označují Spojené státy za „strašlivé“.

Nejinak tomu bylo i letos. Tisíce studentů prošly Teheránem, skandovaly smrt Americe a pálily obrázky amerického strýčka Sama a karikatur Donalda Trumpa. Letošní protesty byly možná ještě o něco silnější než v předchozích letech, protože 45. prezident USA nedávno vypověděl jadernou dohodu s Íránem, která zemi zbavovala většiny ekonomických sankcí pod podmínkou, že Írán podřídí mezinárodní kontrole svůj jaderný program.

Kromě Donalda Trumpa a Spojených států Íránci v ulicích nenechávali nit suchou ani na svém největším rivalovi v regionu – na sunnitské Saúdské Arábie. V Teheránu mohli lidé zhlédnout výstavu karikatur zesměšňujících Izrael, Američany a saúdskou královskou rodinu. „Zaměřuji se na tři témata –na sionistický režim (Izrael), Al Salmán (saúdská královská rodina a na Američany,“ prozradil umělec Masoud Shojaei Tabatabai státní televizi v Teheránu. „Je to černý humor, ale publikum může být přivedeno k úvahám o rozporu v chování Trumpa a Al Sauda,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…