„Tady jsou lidé, kteří říkají, že za to může vláda, ne Putin.“ Nespokojená Pekarová promlouvala k národu

20.07.2022 16:44

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se na brífinku vlády pustila do minulé vlády Andreje Babiše, která podle ní nejen že nesnížila naši energetickou závislost na Rusku, ale ještě ji zvýšila. Současnou opozici šéfka TOP 09 také nařkla z možná nevědomého pomáhání Putinovu režimu, kdy ruský prezident prohlubováním energetické krize zesiluje tlak na vlády evropských zemí.

„Tady jsou lidé, kteří říkají, že za to může vláda, ne Putin.“ Nespokojená Pekarová promlouvala k národu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová ve své řeči mluvila zejména o válce na Ukrajině a zlovůli ruského prezidenta Putina. „Putinova válka je nejenom zločinem proti ukrajinskému lidu, kde už nese mnoho obětí na lidských životech, mnoho milionů vyhnaných z domovů, ale je válkou proti celému svobodnému a demokratickému světu. Trvá už bezmála pět měsíců přímých bojů,“ připomněla na úvod předsedkyně Sněmovny.

Poté zopakovala, že Rusko nebojuje jen s Ukrajinci, ale i se zbytkem Evropy. „Putin však nebojuje jen s Ukrajinci, ale také se zbytkem Evropy, i s námi, s Českou republikou. Válka, kterou diktátor Putin vede, má více podob. Na Ukrajinu přímo dopadají bomby, lidé tam umírají a jsou bombardována města a vesnice. Nás se však týkají ty další prostředky boje, které Putin využívá,“ pokračovala Pekarová Adamová s tím, že Putin na Evropu útočí skrze energetiku.

„Využívá toho, že Rusko je vývozcem surovin a energií, a skrze tyto dodávky a umělé navyšování cen, které vyvolává hrozbami, že dodávky nebudou pokračovat, tímto bojuje i proti nám. Energie jsou jeho zbraní, které umně využívá,“ uvedla Pekarová Adamová.

Poté to od ní schytal minulý kabinet Andreje Babiše, který prý ještě zvýšil naši energetickou závislost na Rusku. „Naše závislost na Rusku už dávno mohla být menší. Zatímco my jsme před tímto diktátorským režimem varovali, jiní upevňovali naši závislost. Připomeňme, že bývalá vláda obžalovaného Andreje Babiše promarnila několik příležitostí, jak se z této závislosti vymanit, a naopak nás učinila ještě závislejšími. Místo toho, abychom odebírali alespoň část plynu z Norska, tak nás na Rusko mnohem více přivázala,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Současné opoziční strany nejen v České republice podle šéfky TOP 09 Putinovi pomáhají v jeho válce tím, že házejí vinu za energetickou krizi na jednotlivé vlády. „Vysoké ceny energií jsou prostředkem boje proti nám všem a Putin při tom spoléhá na to, že se nevole lidí neobrátí na něj, ale vůči Ukrajincům a místním politickým reprezentacím, které se snaží tu situaci rychle řešit. Na toto on klade velký důraz a bohužel mu v tom pomáhají i mnozí aktéři na lokální úrovni, nevyjímaje Českou republiku. I tady jsou lidé, kteří hlásají, že tu situaci zavinila vláda, a ne ruský diktátor,“ mrzí Pekarovou Adamovou.

„Na tuto naši neschopnost vidět příčiny a důsledky Putin spoléhá a my mu to nesmíme dovolit,“ dodala šéfka Sněmovny a vypočítala, co všechno pro lidi vláda Petra Fialy už udělala. „Tato vláda učinila tuto zemi na Rusku mnohem nezávislejší za pouhého půl roku, a když nám dnes z opozice někteří tvrdí, že neděláme dost, tak připomeňme, že jsme navýšili sociální dávky jako životní a existenční minimum, rozšířili jsme příspěvek na bydlení o energie a další,“ uvedla.

Na závěr apelovala na občany, aby se nestyděli zažádat o příslušné sociální dávky, protože za současnou situaci nemůžou. „Chci apelovat, abyste se nestyděli za to, že nemáte na energie, není to vaše vina a nestyďte se požádat stát o příslušný příspěvek na bydlení. Ta doba je tíživá a na nikom z vás není žádná hanba. My jsme tady pro vás, nenecháme vás padnout a plánujeme další pomoc jako válečný tarif. Věřím, že to nadcházející období společně zvládneme,“ dodala Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…