„To jsem mohl napsat líp.“ Jan Hrušínský se kaje. A vyčetl Zemanovi zlehčování pandemie

15.04.2020 18:02

Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský v březnu tvrdil, že se vláda Andreje Babiše (ANO) snaží zlikvidovat jeho divadlo a jako záminka jí slouží koronavirová chřipka. V půli dubna se však kaje a uznává, že se měl vyjadřovat jinak. Ani tak si však neodpustil jak rýpnutí do premiéra Babiše, tak pousmání nad prezidentem Zemanem.

„To jsem mohl napsat líp.“ Jan Hrušínský se kaje. A vyčetl Zemanovi zlehčování pandemie
Foto: Facebook J. Hrušínského
Popisek: Jan Hrušínský

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí
Když se v České republice 1. března objevil koronavirus, nabízela se otázka, co udělá vláda. A vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla mimo jiné i o zavření divadel. Šéf Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se kvůli tomu pořádně rozčílil. Na sociální síti Facebook tehdy napsal, že vláda využívá koronavirus podobný chřipce jako záminku k likvidaci nepohodlných lidí, kteří ho kritizují.

„Likvidace všech nepohodlných. Likvidace malých firem. Dnes premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli třiceti nemocným lidem s příznaky lehké chřipky zákaz divadelních představení. I v tak malých divadlech, jako je Divadlo Na Jezerce, kde je používána dezinfekce a dodržovány všechny hygienické zásady. O kompenzaci milionových ztrát ani slovo. Evidentně kompenzovány nebudou. Možná někomu ANO. Jak jsme v kraji už celé roky zvyklí. Náklady na provoz divadla (cca 2 miliony měsíčně) jedou dál,“ postěžoval si principál.

Po měsíci ve vyjádření pro Reflex.cz uznal, že to mohl napsat jinak. Myslívá prý na to, že v březnu „ujel“.

Na to, jak jsem ujel ve svém statusu o lehké chřipce v den, kdy vláda oznámila zákaz divadelních představení. To jsem vážně mohl napsat líp,“ konstatoval.

Přiznal také, že mu v časech koronaviru schází především kontakt s diváky. Ale aspoň se ho pevně drží zdraví a doufá, že to tak zůstane.

Potěšilo ho také, co všechno jsou lidé schopní dokázat, když stát řízený Andrejem Babišem totálně selhal a premiér se svými ministry ještě lhal, že je ochranných pomůcek dostatek.

„Pozitivní je obětavost lidí, kteří suplují selhání státu. Jinak naše práce v kancelářích divadla se nezastavila, takže chodíme sice v rouškách, přesto nemáme karanténu domácí, ale pracovní,“ podotkl.

Pokud by měl zavzpomínat na to, co ho rozesmálo, prý to byl prezident Miloš Zeman.

„Rozesmál mě prezident Zeman, který v prosinci i v lednu extrémně zlehčoval koronavirovou epidemii v Číně, aby měsíc poté, co onemocněl první člověk u nás, obvinil „jistého divadelního principála“ z extrémního zlehčování koronavirové epidemie. Nic jiného než se tomu zasmát mi jako občanu ČR, kde epidemii v lednu a únoru 2020 zlehčovali všichni vrcholní představitelé státu včetně ministra zdravotnictví, nezbývá,“  upozornil Hrušínský.

A pokud by měl říci, z čeho má strach, je to prý hrozba ztráty svobody. O to víc si váží lidí, kteří se dnes neváhají ozvat a nahlas říct, co si myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…