„To nám musíte dát! Hned.“ Zelenskyj chce další typ zbraní

15.06.2022 7:21

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj dnes dopoledne promluví k českým poslancům a senátorům. Ale ještě před tím, než se obrátí na české zákonodárce, pronesl svůj další projev ke svým spoluobčanům i ke světu. Prozradil, že si důkladně promluvil s náčelníkem generálního štábu ukrajinské armády. Vedle toho vyčinil svobodnému světu a konstatoval, že každý den, o který se zdrží dodávky protiraketových systémů na Ukrajinu, je neomluvitelný.

„To nám musíte dát! Hned.“ Zelenskyj chce další typ zbraní
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svět znovu požádal o protiraketové systémy, které by ochránily ukrajinskou infrastrukturu a především životy všech Ukrajinců. Úterý byl dalším dnem, kdy ruské rakety zabíjely. Podle Zelenského i ve Lvově na západě země. Všem partnerům ze svobodného světa proto hodlá Zelenskyj znovu a znovu opakovat, že každý den, o který se dodávky protiraketových systémů na Ukrajinu zdrží, je neomluvitelný.

„Dnes byly zasaženy oblasti Lvov a Ternopil. A svým partnerům neustále říkáme, že Ukrajina potřebuje moderní protiraketové zbraně. Naše země je zatím nemá na dostatečné úrovni, ale je to právě naše země v Evropě, která takové zbraně právě teď nejvíc potřebuje. Prodlení s jejich poskytnutím nelze ospravedlnit. Při rozhovorech s našimi partnery to budu neustále zdůrazňovat,“ pravil ukrajinský prezident.

„První požadavky na protiraketové systémy jsme podali dlouho před totální invazí. I když má Rusko každým dnem méně a méně moderních raket, Ukrajina takové systémy stále potřebuje. Protože Rusko má stále dostatek sovětských typů raket, které jsou ještě nebezpečnější. Jsou mnohonásobně méně přesné, a proto mnohem více ohrožují civilní objekty a běžné obytné budovy,“ pokračoval.

Kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině poskytuje. Ať už v podobě materiálních a vojenských dodávek, tak v podobě peněz. Kanada se stala první zemí, která převedla zvláštní pomoc na ukrajinský účet u MMF – asi 800 milionů dolarů.

Náčelníka generálního štábu ukrajinské armády prý Zelenskyj vyzval, aby vojákům zajistil všechny ochranné prostředky, které vojáci potřebují. Tímto požadavkem prý prezident reagoval na zprávy z médií, že se některým vojákům ochranných prostředků nedostává v takovém množství, v jakém potřebují.

Pokud jde o situaci na bojišti, Zelenskyj nikoli poprvé konstatoval, že situace na Donbasu je složitá, ale ukrajinští vojáci musí vydržet, protože brání svou zemi. A pokud vydrží bránit půdu své vlasti dostatečně dlouho, ruská armáda tady vykrvácí a nebude mít dost sil k dalšímu vedení války. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

„Čím více ztrát tam nepřítel utrpí, tím menší sílu bude mít k pokračování v agresi. Proto je směr na Donbas klíčový pro určení, kdo bude v nadcházejících týdnech dominovat,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta, který také prozradil, že vedle Donbasu ruští okupanti zesílili také tlak na Charkovskou oblast.

Nakonec prozradil, že vyznamenal už téměř 18 500 vojáků. Za hrdinství při obraně státu.

A pak už se jen tradičně rozloučil zvoláním „Sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…