„Tupě!“ Pekarová dostala naloženo od Schillerové. Babiš hřměl

18.02.2022 21:07

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se při jednání o návrhu letošního státního rozpočtu pustil do nového kabinetu s tvrzením, že rozpočet „domatlala“. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) dle něj „vůbec nechápe, jak se sestavuje“ a místo úspor se pustila akorát do škrtů. Mezi stávající a bývalou vládou je situace kolem rozpočtu napjatá i mimo Sněmovnu.

„Tupě!“ Pekarová dostala naloženo od Schillerové. Babiš hřměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Babišova kritika přišla krátce poté, co návrh rozpočtu označil za úsporný premiér Fiala, když hovořil o návrhu vládní koalice, jenž je tak o 97 miliard nižší, než předpokládal původní návrh bývalé Babišovy vlády.

Fiala ve Sněmovně hovořil o tom, že vláda šetří na státu, na provozu a zbytečných výdajích, a pak spustil i na Babiše s kritikou tempa zadlužování za jeho vlády. „Ještě nikdy nečelily veřejné finance tak masivnímu útoku na udržitelnost. Ještě nikdy jsme neprojídali vlastní budoucnost takovým tempem. Státní dluh stoupl za poslední dva roky o polovinu,“ uvedl Fiala.

Babiš mu nato oponoval, že jeho vláda neprovedla žádné úspory. „Dozvěděli jsme se, že jste šetřili. Nevím kde. Žádné úspory jste neudělali, to jsou všechno škrty,“ opáčil.

Rozpočet podle něj nová vláda „domatlala“. „Vy jste ten rozpočet tak domatlali. Vy jste to udělali tak, že se v tom nikdo nevyzná, vlastně,“ kritizoval a tvrdil, že letošní inflaci způsobila nová vláda, a nikoli ta jeho.

Doplnil též, že Fialova vláda „vůbec nechápe, jak se sestavuje rozpočet“; kabinet měl podle jeho mínění začít od příjmů.

Tahanice mezi bývalým a novým kabinetem pokračují i mimo sněmovní zdi. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová předešlý kabinet prostřednictvím svého twitteru obvinila, že vládl stylem „po nás potopa“. „A teď se opoziční poslanci tváří, že nevidí vodu v trupu lodi. Museli jsme vzít zodpovědnost do vlastních rukou, omezit výdaje a snížit schodek. Jsme totiž přesvědčeni, že jste nás nevolili, abychom Vám lhali. Dáme finance do pořádku,“ napsala.

I zde se však brzy ozval i názor předchozí vlády – a to přímo od bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. „Neušetřili jste, paní předsedkyně. Tupě škrtáte a šetříte na lidech. Doběhne to nás všechny a bojím se, že dřív, než si vy umíte představit. Bohužel. Tento váš tweet si schovám, nezestárne,“ vrátila šéfce vládní TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…