„Únava materiálu. Poučení.“ Právě se vrátil z Ukrajiny

16.11.2023 8:41

Analytik Franz Stefan Gady vyrazil na východní a jižní frontu na Ukrajině. Zmapoval tamní situaci a po návratu do Kyjeva se na sociální síti X rozepsal, co soudí o Ukrajincích. Prozradil také, co na obou frontách viděl. Mimo jiné to, že morálka ukrajinských vojáků zůstává vysoká, ale současně u nich narůstá únava. A to není zdaleka všechno, co zjistil. Vedle toho upozornil washingtonský Institut pro studium války, že EU může Rusku zasadit citelnou ránu.

„Únava materiálu. Poučení.“ Právě se vrátil z Ukrajiny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

„Právě jsem se vrátil z terénního výzkumu podél frontové linie na jihu a východě Ukrajiny. Musím otevřeně přiznat, že náhlý přechod mezi válkou a mírem není vždy snadné zpracovat. Úleva z bezpečného příjezdu zpět do Kyjeva je vždy velká. Okamžik, kdy si konečně můžete sundat helmu a ochrannou vestu (i když v pozadí slyšíte nepřetržitý řev dělostřelectva, částečně přehlušený hlukem motorů obrněných transportérů a sanitek evakuujících raněné), je vždy skvělý. Ale zároveň jde o luxus, který je většině Ukrajinců na frontě odepřen. Odolnost ukrajinských ozbrojených sil za těchto podmínek na mě neustále dělá dojem,“ prozradil Gady.

Stefan Gady promlouvá

Pokud jde o to, co spolu s několika kolegy na cestě viděl, na síti LinkedIN prozradil, co zaznamenal.

Všiml si prý, že morálka ukrajinských vojáků je velmi vysoká. „Ale je vidět vyčerpání mezi vojáky a dopad na opotřebení materiálu,“ podotkl.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

Dospěl prý také k názoru, že význam dronů pro vedení války se přeceňuje. Válka na Ukrajině podle něj zůstává střetem dělostřelectev a raketových systémů. Konstatoval, že sílu dělostřelectva a raket jen tak něco nenahradí. A do třetice válka na Ukrajině ukázala, že bez mechanizované podpory a silného pancéřování se pozemní vojska neobejdou.

„Pancéřování a chráněná mobilita zůstávají klíčem pro jakýkoli druh pozemní operace. Žádný pozemní útok se nemůže stát bez mechanizované podpory. Toto je lekce, kterou jsme znovu a znovu viděli během našich minulých výzkumných cest,“ napsal Gady.

Jako velmi důležité se podle něj ukázalo fungování systému Starlink, satelitního systému, který má poskytovat širokopásmové připojení k internetu.

„Také jsme lépe porozuměli tomu, co je pro Ukrajinu zapotřebí k udržení tohoto boje a jaké by mohly být některé z pravděpodobnějších scénářů pro rok 2024. Tuto diskusi ale nechám na kolezích,“ uzavřel Gady.

Velkou roli dělostřelectva a raketového vojska potvrdil ve svém dalším projevu k Ukrajincům i prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Další ruský úder zasáhl oblast Záporoží, rovněž raketami. Mezi mrtvými jsou záchranáři. Na místo dorazili po prvním zásahu a začali pomáhat. A pak došlo k druhému útoku. Upřímnou soustrast všem, jejichž příbuzní a přátelé byli zabiti ruským terorem,“ poznamenal ukrajinský prezident.

„Všichni na Ukrajině si musejí pamatovat, zvláště ti, kteří si války přestali všímat, protože se plně soustředili na politiku: Rusko je stále schopno páchat zlo. Nikdo nebude moci zavírat oči. Musíme bojovat. Musíme mít naši obranu jako nejvyšší prioritu. A náš stát musíme každý den posilovat. Sláva všem, kterým záleží na Ukrajině a Ukrajincích! Sláva Ukrajině!“ zvolal o pár minut později.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) k situaci na frontách poznamenal, že EU může ruským agresorům zasadit citelnou ránu.

„Zdá se, že Evropská unie (EU) je připravena zakázat vývoz přesných obráběcích strojů a klíčových součástí vybavení pro výrobu zbraní do Ruska. Pokud bude zákaz uzákoněn a účinně vymáhán, mohl by zasadit významnou ránu ruské obranné průmyslové základně (DIB) vzhledem k významu přesných obráběcích strojů v průmyslové výrobě. Agentura Bloomberg 15. listopadu informovala, že 12. sankční balíček EU navrhuje zákaz vývozu přesných obráběcích strojů a součástí strojů, které Rusko používá k výrobě zbraní a střeliva, jako jsou svářečky, lithiové baterie, termostaty, motory a motory pro drony. Bloomberg oznámil, že Rusko dováží přesné obráběcí stroje z Evropy, aby udrželo svou výrobu munice,“ napsal ISW.

Ruská vláda prý sice přijala strategii, jak do roku 2030 vyrábět přesné stroje z velké části, až ze 75 procent, přímo na území Ruska.

Institut v souvislosti s válkou upozornil také na průzkum ruského sociologického centra Levada, který nedávno ukázal: „55 procent respondentů věří, že Rusko by mělo zahájit mírová jednání, zatímco 38 procent je pro pokračování vedení války. Centrum Levada poznamenalo, že i když se tato čísla mezi zářím a říjnem mírně zvýšila o čtyři procenta, od července 2023 zůstala z velké části stejná. Centrum Levada dodalo, že podpora ruské úplné invazi na Ukrajinu zůstala vysoká, přičemž 76 procent respondentů uvedlo, že podporuje ruské vojenské operace na Ukrajině. Centrum Levada uvedlo, že 62 procent dotázaných Rusů věří, že invaze v plném rozsahu postupuje dobře, zatímco 21 procent respondentů se domnívá, že válka pro Rusko probíhá poměrně nebo velmi špatně,“ upozornil ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak máme tomuto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 16.11.2023 9:27:59
analytikovi věřit, když to nemám s čím porovnat? Nevěřím, že drony se přeceňují, ničí dost techniky a za podstatně nižší náklady. Nevěřím, že morálka Ukrajinských vojáků je vysoká, protože čím dál více jich odmítá bojovat nebo přebíhají na ruskou stranu. Protože jsem o něm nikdy neslyšel zeptal jsem se pan Googla. Franz-Stefan Gady je vědeckým pracovníkem Mezinárodního institutu strategických studií (IISS) zaměřeným na budoucí konflikty a budoucnost války. Radil armádám v Evropě a Spojených státech ohledně strukturálních reforem a budoucnosti vysoce intenzivních válek. Je bývalým vedoucím pracovníkem Institutu pro mezinárodní strategická studia zaměřeným na budoucí konflikty a budoucnost válčení. Zastával také různé pozice v EastWest Institute, Projektu reformy národní bezpečnosti a na Univerzitě národní obrany. Prováděl terénní výzkumy v Afghánistánu, Iráku a na Ukrajině, kde mimo jiné spolupracoval s Afghánskou národní armádou, silami NATO, kurdskými milicemi a ukrajinskými ozbrojenými silami. - Toliko Google a mně se zdá, že tam kde radil to nedopadlo nejlépe!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …