Volte radši Hillary. Trump by byl katastrofa, radí do USA německý deník

07.11.2016 10:32

Německý deník Süddeutsche Zeitung se zamýšlí nad Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem a dochází k jednoznačnému závěru, že by Spojené státy měla vést demokratická kandidátka.

 Volte radši Hillary. Trump by byl katastrofa, radí do USA německý deník
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Současné Spojené státy jsou podle německého deníku „hluboce rozdělenou zemí“. Jediným možným prezidentem ale prý může být pouze Hillary Clintonová. „Fakt, že má Trump stále téměř rovnocenné šance, je důsledkem rozdělené americké společnosti. Lze předpokládat, že po případném vítězství republikánského kandidáta by se vše ještě zhoršilo,“ píše Süddeutsche Zeitung s tím, že Clintonová sice není úplně bezchybná, ale znalosti, inteligence a zkušenosti pro ni jasné hovoří.

„Nejde zdaleka jen o to, že by se mohla stát Clintonová první ženou v čele Spojených států. Stejně jako v případě Baracka Obamy nešlo o to, že se stal prvním černošským vůdcem země. Samotná Clintonová nemusí být člověku příliš sympatická, ale přesto jí musí dát přednost. Před svým konkurentem z republikánské strany Donaldem Trumpem je v mnoha ohledech na míle daleko. Zítřejší volby navíc ovlivní vnitřní jednotu amerického národa a na jejích výsledcích bude záviset i vedoucí role země ve světě.“

Republikáni podle německého deníku nominovali člověka, který se jeví ve všech ohledech nezpůsobilým vykonávat funkci amerického prezidenta. „Ani není zapotřebí jmenovat celou řadu nedostatků, které jsou Trumpovi vlastní, a oblasti, ve kterých nad ním Clintonová vyniká. To všechno je sice známo, ale přesto stále asi čtyřicet procent Američanů je rozhodnuto udělat z demagogického šarlatána Trumpa prezidenta své země. Co zatím stojí? Hloupost, nebo hněv?“ podivuje se německý deník.

Vzhledem k informacím, které v posledních měsících vyplavaly na povrch, se však není rozhodnutí mnoha Američanů příliš co divit. Německý deník tyto často šokující informace okázale ignoruje, ale faktem zůstává, že minulost někdejší ministryně zahraničí je opředena mnoha skandály, ve srovnání s nimiž je jeví Trumpovy údajné případy sexuálního obtěžování a občasné vulgární výpady jako nedůležité podružnosti.

V prvé řadě jde o porušení zákona, kdy Clintonová využívala na ministerstvu zahraničí pro komunikaci svůj soukromý e-mail a tyto e-maily tak nemohly být archivovány, jak ukládá zákon. Tisíce údajně smazaných e-mailů se dostalo na veřejnost až díky zásahu serveru WikiLeaks a obsah mnohých z nich je skutečně šokující. Vše nasvědčuje např. tomu, že před vnitrostranickými primárkami se Clintonová a Sanders dohodli na „paktu o neútočení“.

Neméně závažné jsou důkazy o tom, že Clintonová pověřovala tisknutím důvěrných dokumentů svoji hospodyni filipínského původu, která přitom neměla žádnou bezpečnostní prověrku. Americké voliče znepokojuje také činnost Nadace Clintonových, prostřednictvím které si donátoři z celého světa údajně kupovali svůj vliv nad Clintonovou coby ministryní zahraničí. Zpravodajská agentura Reuters aktuálně píše, že vláda Kataru darovala za několik let miliony dolarů, další peníze přišly ze Saúdské Arábie nebo Alžíru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…