„Zavřete oči a poděkujte za déšť“. Toto je náš ministr zemědělství, vážně. Bobošíková vás seznámí

30.08.2022 20:32

Fialova vláda se staví s nezájmem k situaci zemědělců, kteří propouštějí a krachují. Zatímco potravináři se obávají, že nezásobí trh dostatkem potravin, politici vládní pětikoalice vzývají politiku EU a označují současnou situaci za příležitost, upozorňuje v pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková. Opačný názor sdíleli prezident, šéf Agrární komory Jan Doležal či šéfka potravinářské komory a další. V případě krize má Česko ve skladech zásobu potravin na 32 hodin.

„Zavřete oči a poděkujte za déšť“. Toto je náš ministr zemědělství, vážně. Bobošíková vás seznámí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula(KDU-ČSL)

Na letošní Země živitelce se podle Bobošíkové politické špičky české republiky opravdu předvedly. Tváří v tvář oprávněným stížnostem představitelů zemědělců a potravinářů na vysoké ceny energií a další hrozící zdražování potravin premiér Petr Fiala zdůraznil krajinu a Ukrajinu. Předseda Senátu Vystrčil pochválil včelaře a zemědělce uklidnil, že „když je těžká doba, je to příležitost“.

Oba představitele ODS podle moderátorky předčil ministr zemědělství Nekula z KDU-ČSL. Ten děkoval za déšť a místo řešení drahých potravin vyzval přítomné k magickému rituálu: „Já děkuji za déšť a chtěl bych vás všechny poprosit, až bude pršet, tak zkuste zavřít oči a také poděkovat za déšť,“ pronesl ministr a přísedící exprezident Václav Klaus protáčel oči v sloup.

Jediný z ústavních činitelů, který reagoval na naléhání zástupců zemědělců a potravinářů, byl podle Bobošíkové prezident Miloš Zeman. „Nehovořil o výzvách a Ukrajině, ale odsoudil zelený fanatismus a nesmyslné emisní povolenky,“ uvedla moderátorka. Rovněž se Zeman přimlouval za zastropování cen energií.

Že je situace potravinářství a zemědělství hrozivá, potvrzuje Jan Doležal, prezident Agrární komory. Ten poukázal, že už dnes se některé zemědělské podniky zavírají a musejí propouštět. Pokud ceny budou narůstat dále, firem skončí mnohem více a přibudou nezaměstnaní.

Doležal zároveň kritizoval zelenou politiku EU, která vede k prudkému snížení zemědělské produkce. „Jediné, k čemu to povede, je další zdražení potravin, což v tuto chvíli je skutečně nežádoucí,“ uvedl na 48. ročníku agrosalonu Země živitelka.

Prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová vyjádřila rovněž obavu, že potravináři za současné situace nezvládnou zásobit trh českými potravinami. Náklady se výrobcům potravin zvedly až o sto procent. Fialovu vládu jménem českých potravinářů doslova prosila: „Prosím, nenechte nás padnout. Prosím, nedovolte, aby z pultu zmizely české potraviny z českých surovin. Podpořte potravináře, zemědělce, abychom mohli dál vyrábět pro české spotřebitele,“ apelovala na kabinet vlády.

Fialova odpověď nebyla však potěšující. Produkci potravin musíme podle premiéra „zajistit udržitelně, cíle musíme prosazovat rozumně a rovnovážně. Roli hraje nová podoba společně zemědělské politiky Evropské unie a následky ruské agrese na Ukrajině.“ Fiala také vyjádřil obavy z nedostatku obilí v Africe a Blízkém východě.

Pokud jde o potravinovou soběstačnost České republiky, ta je podle premiéra Petra Fialy v českých podmínkách „nereálná a navíc klesá, protože zákazníci chtějí rozmanité zboží za nižší ceny“.

„O tom, jakou vysoce negativní roli hrají Green Deal a zemědělská politika Evropské unie při omezování zemědělské výroby v České republice a při dovozu dotovaných potravin, neřekl profesor evropské integrace Petr Fiala ani slovo,“ dodala Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …