Znásilňování: Neradostné statistiky z Rakouska

23.08.2016 9:17

V Rakousku v letošním roce významně narostl počet sexuálních útoků, které jsou mnohými dávány do souvislosti s migrační vlnou. O konkrétních číslech informuje internetový server The Local.

 Znásilňování: Neradostné statistiky z Rakouska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Za celý loňský rok bylo podle rakouských státních zástupců nahlášeno 1097 případů sexuálního násilí, ale tato čísla budou v letošním roce zcela jistě překonána. Od ledna do července 2016 se totiž eviduje již 886 případů souvisejících se sexuálním násilím. Lze tedy očekávat, že ve srovnání s loňským rokem dojde letos až ke dvojnásobnému nárůstu. Vedle toho se také razantně zvýšil počet podaných žalob. V loňském roce šlo o 246 stíhání, ale za letošních pět měsíců bylo podáno již 242 žalob.

Mnohé z těchto případů jsou spojovány s uprchlíky, kterých přišly do Rakouska v posledních měsících desítky tisíc. Vláda sice přijala četná opatření s cílem zastavit masivní migraci, ale počty případů znásilnění a sexuálního obtěžování stále neklesají. V posledních dnech pobouřil rakouskou veřejnost případ ženy, kterou ve Vídni znásilnilo devět žadatelů o azyl z Iráku. Všichni podezřelí, jejichž věk se pohybuje mezi 21 až 47 lety, byli zadrženi policií předminulý víkend.

Ještě větší zděšení vyvolalo znásilnění desetiletého chlapce iráckým žadatelem o azyl Amirem R., ke kterému došlo loni v prosinci v záchodové kóji plaveckého bazénu ve vídeňské čtvrti Meidling. Obžalovanému hrozilo až patnáct let odnětí svobody, ale nakonec byl pro svoji trestní bezúhonnost odsouzen minulý měsíc jen k šesti letům ve vězení. Rozsudek soudu však ještě není právně závazný a může se v případě odvolání změnit.

Letos v dubnu zase média informovala o znásilnění jednadvacetileté dívky ve vídeňském Prátru. Studentka tureckého původu se na chvíli odpojila od své kamarádky, aby si odskočila na toaletu, a to se jí stalo osudným. Sledovali ji tři mladší žadatelé o azyl z Afghánistánu a postupně ji všichni tři brutálně znásilnili. Pachatelé ve věku šestnácti a sedmnácti let svůj čin nejprve popírali a tvrdili, že byli opilí. Nakonec se jeden z nich pod tíhou důkazů přiznal a uvedl, že ke znásilnění skutečně došlo.

Terčem znásilnění mladého uprchlíka z Afghánistánu se loni na podzim stala i dvaasedmdesátiletá důchodkyně v blízkosti uprchlického tábora v Traiskirchenu. Christiana F. si vyšla se svým psem na procházku k řece, kde narazila na dva koupající se muže. Jeden z nich se na ni vrhl a poté ji znásilnil. Úřady ovšem celý případ dlouho tajily a na veřejnost se veškeré podrobnosti dostaly až s velkým zpožděním. Pachatel byl navíc odsouzen jen ke dvaceti měsícům odnětí svobody a vzhledem k tak nízké sazbě nebude patrně ani vyhoštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…