20 000 Kč za jídlo. Dvakrát za rok k moři? Po příbězích přišel vztek

27.12.2022 21:20 | Ze sítí

Seznam Zprávy přinesly na svém webu text o třech domácnostech, které v průběhu roku sledovaly. Konkrétně jde o čtyřčlennou rodinu od Brna, pražský pár v důchodu a seniorku žijící v rodinném domě. Jak domácnosti čelí zdražování? Vánoce si plánovaly užít. Na Twitteru se pak na text snesla kritika.

20 000 Kč za jídlo. Dvakrát za rok k moři? Po příbězích přišel vztek
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Čtyřčlenná rodina z Jihomoravského kraje se podle svých slov obává zejména zvýšení cen energií. „Nákup od nákupu mám pocit, že je vše dražší, bojujeme,“ vysvětluje členka rodiny a dodává, že si finanční polštář vytvořili „uměle“. Prodali totiž pozemky. Mimo jiné hovoří o tom, že jako čtyřčlenná rodina dají za měsíc skoro 20 tisíc korun.

Nejistota z budoucnosti pak trápí i paní Danu, která si z důchodu a přivýdělku financuje sama dům ve středních Čechách. Uvádí, že je na konci roku de facto bez finanční rezervy, zároveň však přiznává, že byla letos dvakrát u moře. „Doufám, že mi zůstane práce. A pokud se něco nezmění, tak bych se mohla i v příštím roce podívat k moři. Pokud tedy se mi nezdraží bydlení tak, že sotva vystačím,“ uvedla seniorka. Na Vánoce však bude šetřit na dárkách – rozdá jen krabičku cukroví.

Pražský pár v důchodu, který redakce sledovala, se domnívá, že se mají lidé vlastně dobře. „Návaly v obchodech jsou všude stejné, jako kdyby lidé měli kdoví kolik peněz, nákupní košíky mají plné,“ říká seniorka z Prahy.

„Utrácíme více s rozmyslem, ale zatím si nemůžeme stěžovat. Máme dva důchody, zatím je nám dobře, nemůžeme brečet. Přispíváme i na naši oblíbenou prospěšnou organizaci, na to si vždycky necháme peníze a raději si jinde ubereme,“ dodává seniorka.

„To je zase nesmyslný článek. Lidé, co dávají měsíčně 20 tisíc za jídlo, a seniorka, co létá dvakrát ročně k moři, se obávají chudoby? Na čem prosím jedete v té redakci? Je vidět, že mnozí opravdu ani netuší, co je opravdová chudoba,“ poznamenává v diskusi na Twitteru jeden z uživatelů.

„Když dá čtyřčlenná rodina 20 tis. za jídlo měsíčně, tak je to 167 Kč na hlavu a den,“ dodává další.

„Hrozná chudoba a Fialova bída. Jako nepochybně jsou lidé, co se mají hůř, ale ty uvedené případy v článku fakt nemají důvod si stěžovat,“ poznamenal i další uživatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…