37,5 proti 8,2. Babiš proti Bartošovi: Jasná zpráva. Prý zlý výprask

11.08.2021 7:46

Kdo s koho? Bude na Ústecku slavit úspěch Ivan Bartoš nebo Andrej Babiš? Kampaň v kraji v poslední době dělají oba. Podle komentátora Petra Holce z Info.cz ovšem sever republiky bude svědčit spíše Babišovi. Jednak kvůli souboji s Bartošem, ale také proto, protože ANO už v kraji udělalo dobrý výsledek minule, nemluvě o tom, že je to zrovna Ústecko, kde se „vítačství“ vůbec nenosí. Babiš prý nastavil témata voleb a opozice jen reaguje.

37,5 proti 8,2. Babiš proti Bartošovi: Jasná zpráva. Prý zlý výprask
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan v předvolební kampani v Kadani

Bude to právě v Ústeckém kraji, kde se střetnou lídři dvou, podle některých průzkumů nejnadějnějších stran a hnutí, tedy Andrej Babiš a Ivan Bartoš. Oba lídři už v kraji dělají kampaň, Andrej Babiš se cestou na Ústecko pochlubil 7. srpna, navštívil Roudnici nad Labem, Lovosice, Bystřany a Chlumec.

Ivan Bartoš a Vít Rakušan na Ústecko vyrazili včera, zavítali do Klášterce nad Ohří, do Kadaně a do Loun. Dle facebookových příspěvků se zastavili i v Chomutově a v Mostu. Ovšem podle profilu Andreje Babiše si Louny, Klášterec nad Ohří a Kadaň vybral včera k vedení kampaně i Andrej Babiš a přidal ještě Teplice.

V Teplicích ho čekalo nepříjemné překvapení, vyrukoval na něj občan s hadicí a hasičskou helmou, který šel „vyplachovat špínu“. Po nedávném incidentu s vejcem byla ochranka ve střehu a muže odvedla, policie pak zjistila jeho totožnost. Další odpůrci na jeho knihu malovali rudé hvězdy, kříže či zkratku StB.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí
Dnes se Babiš chystá do Ústí nad Labem, kde si má podle informací serveru HlídacíPes.org zabruslit s dětmi z Domu dětí a mládeže. S tím ovšem nesouhlasí někteří z rodičů. „Dozvěděl jsem se to od vedoucího kurzu s tím, že to dostali příkazem od ředitele Domu dětí a mládeže pana Eichlera,“ uvedl pro server Michael Johanides. „Je nepřijatelné, aby si hnutí ANO – či jakákoliv jiná politická strana – dělaly kampaň na dětském táboře,“ říká Karolina Žákovská. Žákovská je zastupitelkou města za hnutí PRO! Ústí a členkou strany Zelených. Jan Eichler se brání, že se nejedná o předvolební akci, že Andrej Babiš je ústavní činitel a on mu bude prezentovat svou práci s dětmi.

I když Andrej Babiš prokazatelně nemůže počítat s tím, že by na Ústecku měl podporu ode všech, podle komentátora Petra Holce z Info.cz byla kandidatura právě v regionu, který Ivan Bartoš označil za horší než Rumunsko, dobrou volbou, která ukazuje, že premiér je o krok napřed.

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Podle komentátora bude Babišovi na Ústecku svědčit jak hřiště, tak jeho soupeř, tedy Ivan Bartoš. Zda byli Piráti a STAN Babišovi největší konkurenti, se ukáže až po sečtení hlasů, nicméně je tzv. koalice PirSTAN tím, na koho Babiš nejvíce útočí a dle Holce úspěšně.

„Až do té doby byl totiž Babiš v defenzivě kvůli pandemii covidu, poté se ale místo něj jen naopak brání Piráti. A čím víc neobratně utíkají před vlastními výroky, nápady i skutečnými hoaxy, tím víc se k nim i díky médiím jen hlásí. To ostatně potvrzuje i nedávný zvrat ve volebních preferencích – ANO posílilo a většinou v nich vede, zatímco dlouho „vítězní“ Piráti a STAN v některých průzkumech dokonce padli až na třetí místo,“ řekl Petr Holec pro ČRo Plus.

Předpokládá, že duel Babiše a Bartoše bude ostrý, a tedy i pro média zajímavý. „Přesunem na sever Babiš volby chytře redukuje na svůj osobní souboj s Piráty,“ míní. Také se opírá o výsledky minulých voleb, kdy Ústecko dalo Babišovu ANO 37,5 procenta všech hlasů. Zatímco Pirátům jen 8,2. Pro ANO to byl nejlepší celorepublikový výsledek, pro Piráty nejhorší.

 „Ústecko prostě lídrovi ANO nahrává socioekonomicky. A navíc jde o kraj, kde tradičně slušně funguje strach z migrace. Ten premiér vrátil do voleb ve zmíněném útoku na koalici Pirátů a STAN,“ usuzuje komentátor a dodává, že je to právě na Ústecku, kde se organizují „noční jízdy proti migrantům“, tudíž zrovna Ivan Bartoš, který měl v minulosti dosti pozitivní přístup k migraci, v kraji moc bodovat nebude.

V komentáři Holec vysekl Babišovi ještě jednu poklonu, a to, že umí nastavovat tempo i směr volebních kampaní. Podle něho Piráti a STAN začali s útoky na ANO příliš brzy a teď si to lidé nepamatují. Nyní agendu určuje Babiš a opozice jen reaguje, tvrdí Holec a dodává, že vyhrává právě ten, kdo obsah určuje. Ale Pirátům nepomáhají ani chyby, jako například incident s Krpálkem, soudí komentátor se slovy: „Piráti už nějakou dobu připomínají hokejový mančaft, co štědře zapil vítězství v semifinále a do finále se potácí ve zlé kocovině. Babiš to prostě pochopil, a proto si přišel pro Bartoše na sever.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…