450 milionů korun z prostředků hlavního města. Jde o Savarin

21.06.2022 17:55 | Kauza

ParlamentníListy.cz již v minulosti upozornily na kauzu Savarin, ve které současné vedení hlavního města usilovalo o uzavření smlouvy, podle které by 25 let (s možností prodloužení na dalších pět) platilo měsíc co měsíc 1,5 milionu korun společnosti Crestyl, kontroverznímu developerovi s nejasnou vlastnickou strukturou vedoucí na Kypr. Ani po několika měsících však stále není jasné, kde Slovanská epopej Alfonse Muchy bude umístěna.

450 milionů korun z prostředků hlavního města. Jde o Savarin
Foto: commons.wikimedia.org/Jiří Sedláček
Popisek: Centrální část Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

„V tuto chvíli nemáme ze strany Crestylu k dispozici jimi navrhovanou finální verzi smlouvy a nejsme tedy schopni sdělit jakoukoli konkrétní částku za pronájem prostor,“ uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Mediální zástupce Crestylu Ondřej Micka potvrdil, že o finální verzi dokumentace se teprve jedná. „Předpokládáme, že se vše podaří v řádu několika měsíců zfinalizovat a schválit všemi zapojenými stranami,“ uvedl. 
 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Dohodu o umístění slavného cyklu obrazů koncem ledna schválili městští radní a zahrnovala i návrh úhrad. Částka „nájemného“ je definována v eurech za metr čtvereční, reálná výše v korunách jde k 1,5 milionu měsíčně. O nájemném se navíc hovoří jako o „počátečním“. Doba kontraktu je 25 let, s opcí na dalších pět. I při délce 25 let a ceně 1,5 milionu korun měsíčně se bavíme o 450 milionech korun zaplacených developerovi z prostředků hlavního města.
 
Micka dodal, že finanční podmínky závisejí na požadavcích na expozici, o kterých se jedná. Náklady na vybudování prostor podle dohody ponese Crestyl a Praha získá podíl na každoročním příjmu ze vstupného. 
 
Umístění obrazů v Savarinu kritizuje také například Spolek pro Slovanskou epopej v Praze, když jeho členka a historička umění Vlasta Čiháková Noshiro sdělila pro ČTK, že podzemní prostory jsou pro umístění nevhodné z bezpečnostního hlediska i z hlediska snahy města uvolňovat turistický tlak na historické centrum. 
 
Dohodu zpochybňuje druhá Muchova dědička, paní Jarmila Mucha Plocková. „K mému zděšení se podle této smlouvy město zbavilo rozhodování o epopeji, svém majetku, a podřizuje se zájmům Johna Muchy, a to za podmínek nejen pro město vysoce finančně ztrátových, ale i pro umělecké dílo nedůstojných,“ uvedla nedávno pro Lidové noviny s tím, že ona sama by se za umístění díla svého dědečka „kdesi v garážích“ musela stydět.
 
Velký developerský projekt Savarin, palác s obchody a restauracemi, budovaný společností Crestyl na velké ploše u Václavského náměstí, vlastní kontroverzní developer s nejasnou vlastnickou strukturou vedoucí na Kypr. Ministerstvo kultury v březnu zvrátilo původně kladné stanovisko magistrátních památkářů a změnilo ho na negativní. Podle developera se rozhodnutí týkalo původního, několik let starého projektu, který už není aktuální. Developer však nyní požádal ministra kultury o přezkum. 
 
Megalomanský projekt, který má mezi Václavským náměstím, bulvárem Na Příkopech a Jindřiškou ulicí vybudovat obchodní a kancelářské centrum větší než blízké Paladium, je podle ministerstva velmi pochybný.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…