75 procent Rusů věří armádě. Ale bylo to víc

22.11.2023 10:32

Počasí sice válčení příliš nepřeje, ale Rusové dál prolévají ukrajinskou krev a Ukrajinci vzdorují. V ruském veřejném prostoru narůstají obavy z pobytu ukrajinských vojáků na východním okupovaném břehu řeky Dněpr. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu sice uklidňuje veřejnost, že ruská armáda má situaci pod kontrolou, ale jeho uklidňování, zdá se, míjí účinkem. Agentura ASP v souvislosti s válkou zaznamenala, jak moc Češi pomáhají Ukrajině.

75 procent Rusů věří armádě. Ale bylo to víc
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Navzdory dešti, sněhu a nevhodným povětrnostním podmínkám pokračují bojové operace jak na ukrajinské, tak na ruské straně, i když podle ruských proválečných blogerů byli Rusové nuceni kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám omezit dělostřeleckou palbu, a to na celé frontě.

Na ruské straně také narůstají obavy z ukrajinských vojenských operací na východním, okupovaném břehu řeky Dněpr. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu sice tvrdí, že se Rusům daří mařit všechny ukrajinské operace na východním břehu, ale podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ruské proválečné blogery tato ujištění nijak neuklidnila. Alespoň zatím ne.

„Ruští blogeři nadále uznávají ukrajinskou přítomnost na východním (levém) břehu Chersonské oblasti a stěžují si, že ruské síly nejsou schopny potlačit ukrajinské operace v této oblasti,“ napsal washingtonský Institut pro studium války. „Ruský bloger 21. listopadu konstatoval, že ukrajinské síly zabily celou ruskou útočnou skupinu poblíž Krynky (30 km severovýchodně od Chersonu a 2 km od řeky Dněpr). Ruský zasvěcený zdroj tvrdil 17. listopadu, že ukrajinský úder zabil 76 ruských příslušníků 1. praporu 35. motostřelecké brigády (41. armáda kombinovaných zbraní, Centrální vojenský okruh) při pokusu provést ‚manévr odvedení pozornosti‘ ve Skadovskyi Raion na východním břehu,“ pokračoval server.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem poznamenal, že se Ukrajina musí důkladně připravit na zimu a na předpokládané ruské útoky na energetickou infrastrukturu. Na slova ukrajinského prezidenta upozornil taktéž ISW.  

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Německý ministr obrany Boris Pistorius při návštěvě Kyjeva v této souvislosti oznámil nový balíček vojenské pomoci Ukrajině 21. listopadu. Pistorius oznámil, že balíček v hodnotě 1,3 miliardy eur zahrnuje i čtyři systémy protivzdušné obrany IRIS-T.

Server Ukrajinská pravda oznámil, že protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila všech 14 dronů Šahíd vyslaných Ruskem nad ukrajinské území.

„V noci na 22. listopadu letectvo spolu s protivzdušnou obranou Pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny a Národní gardy zničilo všech 14 nepřátelských dronů Shahed-131/136,“ uvedl server.

Institut také zaujalo, že většina ruských proválečných blogerů nijak nekomentuje ohlášenou kandidaturu radikálního nacionalisty Igor Girkina na prezidenta Ruské federace. Pravděpodobně v rámci autocenzury.

Analytická společnost Gallup se sídlem ve Washingtonu, D. C., zjistila, že důvěra ruské společnosti v ruskou armádu v roce 2023 nepatrně poklesla. Gallup poznamenal, že 75 procent Rusů dotazovaných v létě 2023 vyjádřilo důvěru v ruskou armádu ve srovnání s 80 procenty Rusů, kteří vyjádřili podobný názor v prvních měsících ruské totální invaze na Ukrajinu. Celková míra souhlasu s vedením v Rusku podle ISW zůstala vysoká a stabilní na 68 procentech.

Agentura AFP zaznamenala, že navzdory nastupující únavě z války na Ukrajině Češi udržují v chodu iniciativu nazvanou Dárek pro Putina, v rámci které sbírají peníze na nákup konkrétních zbraní, které následně končí na Ukrajině. Naposledy se podařilo rozjet sbírku na nákup bojového vrtulníku. „Iniciativa získala od více než 188 000 dárců ekvivalent 27,5 milionu dolarů,“ napsala agentura AFP. Zprávu převzal server Kyiv Post.

Agentura připomněla, že Česko přijalo asi půl milionu uprchlíků z Ukrajiny a česká vláda v čele s Petrem Fialou poslala na Ukrajinu jak vojenskou, tak nevojenskou pomoc. Jednotliví dárci mohou věnovat minimálně 1968 korun, což, jak připomíná agentura AFP, odkazuje k roku, kdy ruští, tedy přesněji sovětští, vojáci začali okupovat Československo. Finanční podporu se prý daří získávat nadále, ale částky na nákup konkrétních zbraní dnes přibývají pomaleji, než na počátku ruské agrese proti Ukrajině.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koukám, že ISW mění taktiku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.11.2023 13:46:06
Z ukrajinských zaručených zdrojů, kterým už ale nikdo nevěří to vyřešili nejmenovaným ruským blogerem a ruským zasvěceným zdrojem. Hned je to lepší a já už budu věřit všemu co napíší. Když Ukrajinci zabíjí tolik Rusů, kde jsou fotky ruských hřbitovů? Kde je nespokojenost ruských žen? Kde jsou protiválečné demonstrace v Rusku? Copak v Rusku nemají chytré mobily, nejsou tam západní novináři? Pokud Ukrajinců zahynulo oproti Rusům tak málo, kdo je pochován v hrobech s ukrajinskou vlajkou na Ukrajině, kde se berou fotky přeplněných hřbitovů z různých oblastí Ukrajiny? Proč ukrajinské ženy demonstrují, protože nevědí nic o svých chlapech co byli odvedeni na frontu? Proč na Ukrajině mobilizují čím dál mladší a čím dál straší občany? Proč mobilizují ženy? A proč nám neustále lžete?? Němci jsou hospodářsky na tom mizerně, ale jejich ministr Zelenskému slíbí další pomoc. Už splnili to co slíbily dříve? Všichni vědí, že to nesplní!! Už prodlužují válku jen za pomoci slibů!! Ze strany Západu je to již jen čiré zoufalství a čekání na zázrak.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…