A Stehlíková pukla: Senát ji zklamal. To jsou ale slova

09.11.2021 12:38 | Ze sítí

Senátor a předseda senátní Komise pro ústavu Zdeněk Hraba (STAN) předstoupil před kamery a promluvil o možnosti spustit článek 66 Ústavy ČR, jehož aktivace by pro prezidenta Miloše Zemana znamenala, že by dočasně přišel o své pravomoci. Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na senátorech kvůli odsunutí článku 66 nenechala nit suchou. „Senát nechal duševně chorého, nezpůsobilého prezidenta na Hradě a vzal lidem naději na změnu,“ vypálila.

A Stehlíková pukla: Senát ji zklamal. To jsou ale slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Zdeněk Hraba na tiskové konferenci oznámil, že senátoři budou chtít dostávat informace o zdravotním stavu prezidenta republiky Miloše Zemana. Bude přitom stačit, když se bude pravidelně, např. jednou týdně, vyjadřovat lékařské konzilium v čele s profesorem Tomášem Zimou.

„V případě, že závěr tohoto posudku bude, že se prezidentův zdravotní stav zhoršil natolik, že nemůže vykonávat své pravomoci, tak svoláme plénum Senátu a budeme žádat jednání o aktivaci článku 66. V případě, že zpráva ÚVN takovýto závěr obsahovat nebude, aktivaci článku 66 požadovat nebudeme,“ uvedl Hraba. Poté si Hraba postěžoval, že informování z Hradu o zdraví prezidenta je naprosto tragické a senátorům nezbývá než se spoléhat na informace lékařského konzilia.

„My jsme se usnesli na tom, že by ta aplikace článku 66 byla odůvodnitelná jen tehdy, pokud by pan prezident nemohl vykonávat svůj úřad jako celek,“ uvedl ještě Hraba.

To znamená, že by se tak stalo až ve chvíli, kdyby prezident nebyl schopen diskutovat s odcházejícím i budoucím premiérem a nebyl by schopen se vyjadřovat do médií. V tuto chvíli toho schopen je, takže aktivace článku 66 není na místě.

Senátor prozradil, že senátní komise se vyjádřila deseti hlasy pro přijetí usnesení, jeden senátor byl proti a jeden senátor se jednání nezúčastnil. Proti hlasoval dnes již bývalý senátor Jiří Šesták. Členy komise totiž mohou být i bývalí senátoři.

Zdůraznil také, že tady nejde o to, že by senátoři např. nesouhlasili s názory Miloše Zemana. Ujistil všechny, že by senátoři spustili aktivaci článku 66 pouze ve chvíli, kdyby nemoc prezidentovi nedovolila vykonávat jeho úřad, ujišťoval senátor.

Slovo si vzal i senátor Michael Canov, který ocenil, že prezident v poslední době vystupuje konstruktivně.

„Vidíte, že pan prezident je vstřícný tak, jak to nepamatujeme. Víte, že jedná s panem Petrem Fialou a věřím, že pokud se neshodnou na jménu nějakého ministra, tak o tom budou diskutovat, ale věřím, že pan prezident nebude jmenování ministrů blokovat,“ konstatoval Canov.

Hraba text usnesení senátní komise vyvěsil na sociální síti Twitter.

 

 

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na senátorech kvůli odsunutí článku 66 nenechala nit suchou.

„Senát nechal duševně chorého, nezpůsobilého prezidenta na Hradě a vzal lidem naději na změnu. O naplnění ústavy nerozhodují lékaři či právníci, ale politici, kteří musí bránit ústavu, mít vizi a odvahu. Vykročili jsme na Západ, ale symbolicky zůstáváme na Východě. Hrad je náš symbol,“ napsala Stehlíková na twitteru.

Džamila Stehlíáková se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…