A co ruské zločiny? Zelenskyj je pobouřen tím, jak neziskovka psala o Ukrajině

05.08.2022 7:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal další údajné zvěrstvo ruských okupantů. Tentokrát v Doněcku. Poté se ostře ohradil proti zprávě Amnesty International, že ukrajinská armáda ohrožuje civilisty. „Toto nelze tolerovat,“ prohlásil Zelenskyj. Poté obvinil Evropskou unii, že ve vztahu k Ukrajině se momentálně dopouští strašlivé chyby, nebo v horším případě dokonce zločinu.

A co ruské zločiny? Zelenskyj je pobouřen tím, jak neziskovka psala o Ukrajině
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
„Dnes ruští teroristé opět stříleli v Torecku v Doněcké oblasti a zasáhli zastávku veřejné dopravy. Zemřelo osm lidí, mezi zraněnými jsou i tři děti. Obytné budovy byly poškozeny úlomky střel a tlakovou vlnou - jedná se o běžné výškové budovy. Poškozen byl také kostel svatého Pantelejmona, i kněz byl zraněn. Byl to záměrný úder okupantů, další teroristický čin - cynický a vypočítavý. Věděli, kam míří, a zjevně chtěli, aby se lidem něco stalo,“ prohlásil Zelenskyj.

Poté se ohradil proti zprávě neziskové organizaci Amnesty International, která tvrdí, že ukrajinská armáda ohrožuje civilisty.

„Jasné a včasné zprávy některých mezinárodních organizací o tomto a tisících dalších zločinů spáchaných ruskými teroristy však nevidíme. Dnes jsme viděli zcela jinou zprávu Amnesty International, která se bohužel snaží amnestovat teroristický stát a přenést odpovědnost z agresora na oběť. Nemůže existovat - ani hypoteticky - žádná podmínka, za které by se jakýkoli ruský útok na Ukrajinu stal ospravedlnitelným. Agrese proti našemu státu je nevyprovokovaná, invazivní a otevřeně teroristická. A pokud někdo natočí reportáž, v níž oběť a agresor údajně v něčem splývají, pokud se analyzují nějaké údaje o oběti a ignoruje se to, co v té době dělal agresor, nelze to tolerovat,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Konstatoval, že Rusové zničili na Ukrajině mnoho škol i školek, univerzit, nemocnic a dokonce i několik desítek svatostánků různých vyznání.

„Okupanti opakovaně záměrně stříleli dělostřelectvem a minomety na lidi stojící ve frontě na vodu, na evakuační autobusy a opakovaně na zastávky veřejné dopravy. Ruská armáda se nezdržela ani úderů na památníky obětí holocaustu, na hřbitovy... V táboře s válečnými zajatci v Olenivce. A z nějakého důvodu o tom nejsou žádné zprávy. To je nemorální selektivita,“ zdůraznil Zelenskyj.

„Každý, kdo amnestuje Rusko a kdo uměle vytváří takový informační kontext, že některé útoky teroristů jsou údajně ospravedlnitelné nebo údajně pochopitelné, si nemůže neuvědomit, že pomáhá teroristům. A pokud poskytujete manipulativní zprávy, pak s nimi sdílíte odpovědnost za smrt lidí,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Poté prozradil, že hovořil se zástupci médií z Nigérie, Jihoafrické republiky, Keni a Ghany a vyložil svůj pohled na to, co se v jeho vlasti děje. Snaží se rozšiřovat mezinárodní pole, na kterém může hledat podporu. Zdůrazňoval přitom, že Rusko svým přístupem přikládá pod kotel potravinové krize v Africe.

„Zároveň v Africe chybí pravdivé informace o ruské válce proti naší zemi a je zde přebytek ruské propagandy. Uděláme vše pro to, abychom tuto rovnováhu změnili."

Poté obvinil Evropskou unii, že ve vztahu k Ukrajině se momentálně dopouští strašlivé chyby, nebo v horším případě dokonce zločinu.

„Každý den a různými způsoby připomínám některým představitelům Evropské unie, že ukrajinští důchodci, naši vysídlenci, naši učitelé a další lidé, kteří jsou závislí na platbách z rozpočtu, nemohou být rukojmími jejich nerozhodnosti nebo byrokracie. V současné době je pozastaveno 8 miliard eur pro Ukrajinu. A takové umělé zdržování makrofinanční pomoci našemu státu je buď zločin, nebo chyba, a těžko říci, co je v těchto podmínkách plnohodnotné války horší,“ kroutil hlavou ukrajinský prezident. „Nechci jmenovat evropskou zemi, která ji nyní brzdí. Věřme, že je to stále chyba a že bude napravena,“ dodal ještě.

Pokud jde o dění na frontě, Zelenskyj prozradil, že jednal s ministrem obrany, ale také s náčelníkem generálního štábu Ukrajiny a zdůrazňoval, že vojáci na frontě musí dostat všechno potřebné vybavení, včetně munice, aby se podařilo stoprocentně splnit předem rozhodnuté operační cíle.

Nakonec konstatoval, že od začátku války vyznamenal více než 5 tisíc vojáků, z toho přibližně 4 tisíce posmrtně.

A pak už se jen tradičně rozloučil. „Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…