A nic. ODS rozeslala návod, jak hájit vládu. Takhle dopadl

23.11.2022 11:41 | Ze sítí

Krátce před výročím 17. listopadu začali občanští demokraté svým příznivcům opět rozesílat „argumentáře“, které členům a podporovatelům strany radí, jak reagovat když se setkají s kritikou nějakého vládního kroku. Pokud by se někomu nepozdávalo, že vláda nespoří či to, jak pomáhá s energiemi, má přijít tvrdá reakce. „Srovnávat kroky Francie a Německa s námi je naprostá manipulace,“ radí strana ihned vypálit na kritiky s tím, že „my potřebujeme společné evropské řešení“. Novinářka Jana Bobošíková se podívala, kdo tyto „noty pro členy ODS“ připravuje. V pořadu Aby bylo jasno ukázala, že má část materiálů vznikat „z našich daní“. Argumentář již v posledních dnech nelze stáhnout do počítače.

A nic. ODS rozeslala návod, jak hájit vládu. Takhle dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
Bobošíková poznamenala, že jsou dle ní na tom aktuálně občanští demokraté „skutečně špatně“ a jmenovala to, že strana nemá přímo svého stranického prezidentského kandidáta a čelní politici ODS „zahlcují sociální sítě vulgarismy namísto věcných argumentů“, během čehož se šéf strany Petr Fiala „považuje za světového lídra“.  

Nyní však dle novinářky přibylo to, že „ministerští úředníci placení z našich daní píšou pro členy a příznivce ODS základní argumenty“. Dokládat to má obsah informačních mailů pro příznivce ODS, které byly rozesílány před výročím 17. listopadu.

Právě k tomuto svátku strana rozeslala „pro příležitost diskusí a rozprav několik dokumentů, jež dle ní ,pravdivě a jasně shrnují aktuální pomoc vlády – v oblasti energetiky nebo v pomoci podnikatelům‘“.

„Přikládáme také argumentář k mimořádné dani z neočekávaných zisků nebo hříchů vlády Andreje Babiše. Jsme si vědomi, že jste to právě Vy, naši členové a příznivci, kdo na místních úrovních vytváří atmosféru a pohledy na vládní politiku. Máme ve Vás důvěru,“ psala ODS v mailu svým příznivcům a připojila odkaz na dané dokumenty, který již však aktuálně není aktivní.

„Bez těchto pomocných not by patrně členové ODS nebyli vůbec schopni v diskusích čelit občanům,“ pobavila se Bobošíková nad „argumentářem“, který strana rozesílala již dříve prostřednictvím interní korespondence ODS, a který získaly ParlamentníListy.cz. Například v srpnu v něm upozorňovala na rozhodnutí zastavit tendr na dostavbu Temelína s výtkami k Sobotkově vládě i šéfovi ANO Andreji Babišovi.

V srpnové korespondenci ODS následně Babiše také obvinila, že Česko učinil závislým na Rusku. „Kdyby nedošlo k výbuchu ve Vrběticích, který je spojován s účastí ruských agentů a znamenal mimo jiné vyhoštění velkého počtu ruských diplomatů z České republiky, Babišova vláda by zjevně Rosatom z plánované dostavby elektrárny nevyloučila. Nad rolí a motivací ministrů Babišovy vlády, kteří se neustále snažili udržet ruské a čínské zájemce ve hře, můžeme jen kroutit hlavou a vážit si toho, že nám voliči dali důvěru toto směřování, které dlouhou dobu podporoval i prezident Zeman, změnit,“ stálo v argumentáři.

Členové strany měli argumentovat kupříkladu takto: „Za Babiše bylo všechno jenom pro Babiše. Proč pro něj byla závislost na Rusku výhodná? Kvůli tomu, že jeho podniky spotřebovávají obrovské množství plynu? Ze sympatií k autoritářskému režimu? Ze sympatií k Putinovi, který byl stejně jako Babiš agentem komunistické tajné policie? Babiš jednal prospěchářsky, pro své byznysové zájmy, Českou republiku hodil přes palubu. Proto je bezpečnostní hrozbou. Hrozbou, která zatahuje Česko na Putinův ruský, barbarský Východ. My ale jednoznačně patříme na Západ.“

V nynějším textu opět došlo na argumentář nazvaný „hříchy minulé vlády“, zároveň však strana v textu svým příznivcům radila na otázku, proč u nás zdražila elektřina nejvíce ze zemí EU, odpovídat s tím, že „česká ekonomika patří mezi nejprůmyslovější země Evropy“.

Na otázku týkající se pomoci firmám pak strana radí odpovídat s vysvětlením, že „program podpory musí nejprve schválit Evropská komise“ a že velkým podnikům ceny zastropovat kvůli pravidlům EU „nejde“.

Dochází i na téma rozpočtu. „Kritika vysokého schodku od opozice je zcela mimo,“ odmítá ODS kritiku. Pokud se její příznivci přesto setkají s někým, kdo by k hospodaření vlády neměl zrovna vlídná slova, má přijít tvrdá odpověď. „Kritika od vás je jako od lidí se zápalkami stojících uprostřed hořící stodoly a naříkajících na hasiče, že hasí příliš pomalu,“ mají podporovatelé ODS vypálit na jakoukoli kritiku růstu deficitu.

Bobošíková se vrátila též k minulému argumentáři, který se věnoval tendru na dostavbu Temelína a Dukovan a zazněla v něm kritika směrem k tehdejší vládě Bohuslava Sobotky s podotknutím, že „o tom, že ve stejné vládě seděli i koaličníci z KDU-ČSL“ nezaznělo „ani slovo“.

V argumentáři se lidé rovněž dozvědí, že probíhá „očišťování“ ministerstev od lidí, kteří podle strany „nesloužili této zemi, ale sloužili Agrofertu“.

A kdo že argumentáře píše? Podle Bobošíkové autoři některých z nich nejsou lidé z ODS, ale „státní úředníci jednotlivých ministerstev“.

„Neboli – propagandu ODS platíme my všichni,“ vyjevila a upozornila, že má být tato věc zcela v rozporu s etickým kodexem úředníků a zaměstnanců veřejné správy.

Autorem argumentáře o vládní pomoci firmám s cenami energií je i přes tento rozpor dle zjištění novinářky Vojtěch Srnka, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu a zároveň někdejší pracovník v Týdeníku Respekt či v ČT, kde se měl podílet na pořadu Reportéři ČT.

Argumentář týkající se windfall tax pak měl vypracovat ředitel komunikace na Ministerstvu financí Tomáš Weiss.

Dle novinářky jsme dnes svědky stejné situace, kterou mělo být „ministerské fotografování“ exministryně financí Aleny Schillerové pro stranické účely. „Akorát namísto zaplacené fotky s pávem političky za hnutí ANO vznikají propagandistické noty pro členy ODS,“ padlo od Bobošíkové s tím, že to je „nová doba a nová politická kultura“.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 23.11.2022 12:37:00
Zajímalo by mě jestli Rycheckému vůbec někdy dojde co občanům této země svou nenávistí k Zemanovi a Babišovi způsobil?!Že pomohl vypustit Krakena který se už roztahuje úplně všude a nikdo už ho nezastaví!!Takhle rozeštvat národ se nepodařilo ani komunistům!!!Vládnou nám lidé co nikdy vládnout neměli a jako poradce mají kariéristy kteří ale nic neumí a proto musí sepisovat nějaké debil.. "argumentáře" ve kterém jen plivou jedovaté sliny a vykopávají další příkop nenávisti mezi lidmi!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…