A sakra. Marek Přibil se naštval a vytáhl článek, který nikdy nevyšel. Chovanec se zapotí

29.06.2017 12:49

Exredaktor MF Dnes Marek Přibil se na svém facebookovém profilu ohradil proti článku Janka Kroupy na Českém rozhlasu Radiožurnál. Ten dnes uvedl, že bývalí policisté sbírali kompromitující materiály na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a následně je předávali právě Přibilovi.

A sakra. Marek Přibil se naštval a vytáhl článek, který nikdy nevyšel. Chovanec se zapotí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Nevím, o jakém kompru na Chovance pan Kroupa hovoří. Šlo o práci pro noviny, byť ten článek nakonec nevyšel. Toto je jeho koncept, který jsem posílal editorovi MF DNES Suchomelovi. A i když článek nevyšel, vypovídal jsem kvůli němu na GIBS, kde jsem odevzdal telefon,“ zveřejnil Přibil celý e-mail i s textem, který poslal editorovi MF Dnes. 

„Petře, nebyl bys tak hodný a nemrkl na to. Ber to zatím jako koncept, který bych poté sestylizoval. Kdyby Tě napadlo, čím to doplnit, tak bys mi mohl docela pomoci. Děkuju, M.,“ měl napsat Přibil.

Článek pak měl pojednávat o schůzce u Chovance ohledně dosazení šéfa GIBS. To mělo prý proběhnout na politickou objednávku. „Vlivný zlínský sociální demokrat Pavel Petrů sdělil MF DNES, že byl účastníkem schůzky, kde šéf vnitra Milan Chovanec prohlásil, že si premiér výslovně přeje, aby se stal šéfem policejní inspekce Michal Murín. Háček je v tom, že to měl Chovanec uvést rok a půl před Murínovým oficiálním jmenováním,“ píše mimo jiné Přibil. Celý článek je přiložen níže. 

Tehdejší reakce ministra:

Nahrávku sliboval sociální demokrat Petrů:

Celý příspěvek Marka Přibila: 

Ad ČRo a Kroupa: Nevím, o jakém kompru na Chovance pan Kroupa hovoří. Šlo o práci pro noviny, byť ten článek nakonec nevyšel. Toto je jeho koncept, který jsem posílal editorovi MF DNES Suchomelovi. A i když článek nevyšel, vypovídal jsem kvůli němu na GIBS, kde jsem odevzdal telefon.

Mail editorovi (níže v diskuzi printscreen mailu):
"Petře, nebyl bys tak hodný a nemrkl na to. Ber to zatím jako koncept, který bych poté sestylizoval. Kdyby Tě napadlo, čím to doplnit, tak bys mi mohl docela pomoci. Děkuju, M."

Článek:
Schůzka u Chovance: Dosazení šéfa GIBS byla politická objednávka
Marek Přibil

Vlivný zlínský sociální demokrat Pavel Petrů sdělil MF DNES, že byl účastníkem schůzky, kde šéf vnitra Milan Chovanec prohlásil, že si premiér výslovně přeje, aby se stal šéfem policejní inspekce Michal Murín. Háček je v tom, že to měl Chovanec uvést rok a půl před Murínovým oficiálním jmenováním.

Že jsou vysoké posty v policii obsazovány na politickou objednávku, potvrzuje zlínský sociální demokrat, někdejšího místopředsedy krajského výkonného výboru ČSSD a blízký spojenec premiéra Bohuslava Sobotky Pavel Petrů. Podle něj existoval záznam ze schůzky z 12. června 2014. Ta se podle Petrů uskutečnila v pražské vile, náležící rezortu vnitra. Šlo o nahrávku pořízenou mobilním telefonem.

Účastníky schůzky byli vedle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), samotného Petrů i rada na Policejním prezidiu Bronislav Šabršula, někdejší poradci Chovance Vaigel a Radim Turek a rovněž „šedá“ eminence Josef Strachoň blízký Sobotkovi.

Petrů: Ano, Chovanec to řekl

Petrů MF DNES řekl: „Ano, ta schůzka proběhla a já se jí také zúčastnil. Obsah schůzky nebudu komentovat, ale v jednu chvíli přišla řeč na Generální inspekci bezpečnostních sborů a ministr Chovanec řekl, že Bohouš, tedy pan premiér, si výslovně přeje, aby se stal jejím šéfem Michal Murín. Jaké bylo mé překvapení, když se jím o více jak rok později po kauze Vidkun stal. Co se týká záznamu ze schůzky, měl jsem ho k dispozici, ale smazal jsem ho. Ale slyšel jsem ho a potvrzuji, že ta věta tam opravdu zazněla.“

Proč Petrů hovoří tak otevřeně: „Ve straně se mnou neprávem zametli kvůli sporům ve Zlíně, o čemž premiér dobře ví, jelikož zde má svoji nejsilnější základnu. Hodlám se bránit právními kroky a mít čisté svědomí.“

„Schůzka proběhla, ale podrobnosti si už nepamatuji,“ dodal Turek. Exporadce Vaigel odmítl reagovat, když ho MF DNES s fakty seznámila. Záznam měl pocházet z jeho blízkého okolí.

MF DNES oslovila Chovance s otázkou, jak je možné, že už rok před jmenováním Murína do čela GIBS bylo politicky rozhodnuto? Chovanec na místo odpovědi publikoval zaslanou otázku na svém twitterovém účtu a napsal k ní: „Tak to bych si vážně sám rád poslechnul.“ Mluvčí vnitra Lucie Nováková dodala: „Z principu nebudeme takové nahrávky komentovat.“

Murín se stal šéfem inspekce po Sobotkově doporučení až v prosinci 2015. Sobotka tehdy uvítal, že Murín není v inspekci od jejího vzniku a „není proto zatížen složitými vztahy, které se uvnitř inspekce rozvinuly“. Ředitel Ivan Bílek ve funkci skončil ke konci listopadu po kritice v souvislosti se zmíněnou kauzou Vidkun. „Rozhodl jsem se zvolit racionální a uměřenou cestu,“ vysvětlil Sobotka, proč se rozhodl navrhnout právě Murína do čela GIBS.

Pomsta Chovancovi?

I když schůzka u Chovance evidentně proběhla, a to rok před Murínovým jmenováním, jak MF DNES potvrdili zmínění členové ČSSD, na druhou stranu by mohlo jít s ohledem na citlivé informace o pomstu ministrovi vnitra ze strany někdejších poradců za to, že se jich zbavil.

Exposlanec Radim Turek platil v ČSSD za silnou váhu. Po volbách měl našlápnuto na ministra obrany, ale post připadl hnutí ANO. Nato se stal dvojím poradcem. Pracoval pro ministra vnitra Milana Chovance a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Loni za své rady inkasoval celkem 870 tisíc korun.

Nedávno přišla vcelku překvapivá změna. „Pan Turek už poradcem není,“ sdělila stručně MF DNES mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Za práci pro ministra mu měsíčně na účet chodilo padesát tisíc korun. Odměna v této výši ho činila vůbec nejlépe placeným Chovancovým poradcem.

Podle informací MF DNES se Chovanec zalekl, když se koncem loňského roku ukázalo, že Turek má potíže ve firmě Magnes Trade, v níž je jednatelem. Společnost se ocitla v likvidaci a Turek podle likvidátora nepředal pokladnu, ve které byly dva miliony korun a 4 478 eur.

Na místě Chovancova právního poradce skončil i vlivný zlínský sociální demokrat Roman Vaigel, rovněž účastník uvedené schůzky u Chovance, jenž byl jmenován též do dozorčí rady státního podniku ČEPRO. Na Vaigela podala loni zlínská sociální demokratka Marcela Vlasáková trestní oznámení. „Roman Vaigel si údajně koupil padělané maturitní vysvědčení ze zrušené střední školy v Brně. Přitom na této škole nikdy nestudoval,“ tvrdí Vlasáková. „Trestní oznámení bylo odloženo jako zcela nedůvodné,“ říká Vaigel, zatímco Vlasáková prohlašuje, že to „bude řešit dál a nepoleví“.

BOX

Kdo je šéf policejní inspekce Michal Murín

Třiapadesátiletý Murín vystudoval pražskou Policejní akademii, titul JUDr. získal na Akademii policejního sboru v Bratislavě. U policie slouží od roku 1982, před příchodem na GIBS pracoval jako šéf odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Murín vystřídal ve funkci ředitele Ivana Bílka. Na jednapadesátiletého Bílka, který stál v čele GIBS od roku 2012, se snesla tvrdá kritika kvůli takzvané olomoucké kauze Vidkun. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…