A už se rejpe. Sál tleskal Zemanovi ve stoje, čeští novináři zase sypou smetí

20.09.2017 10:47

Prezident Miloš Zeman v New Yorku pronesl během dvaceti čtyř hodin dva zásadní projevy. Jeden při přebírání ceny Bojovník za pravdu od organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund, druhý pak před Valným shromážděním OSN. Lidové noviny věnovaly prezidentovi obsáhlý prostor, ve kterém jeho vystoupení ale spíše zpochybňovaly.

A už se rejpe. Sál tleskal Zemanovi ve stoje, čeští novináři zase sypou smetí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil New York. Přednesl zde několik projevů, jeden z nich na půdě OSN

Lidové noviny především hned v titulku zdůrazňují, že prezident Miloš Zeman se svou bezpodmínečnou podporou Izraele vymezil proti linii EU. Organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund byla představena jako „židovská lobby sdružená kolem novin The Algemeiner“.

Ze Zemanova projevu se Lidové noviny zaměřily zejména na slova, že by mělo být velvyslanectví v Izraeli přesunuto z Tel Avivu do posvátného Jeruzaléma, a obsáhle dokazovaly, že to není možné. „Projevil se v tu chvíli nejen jako přítel Izraele, jak sám zdůrazňuje, ale také jako jestřáb české zahraniční politiky, který útočí na pozice Evropské unie. Česká diplomacie se totiž drží jednotné linie EU, která Jeruzalém považuje za území se zvláštním statusem, nikoliv za hlavní město židovského státu“. Následně se redaktor Blahoslav Hruška vysmívá, že by český velvyslanec byl v Jeruzalémě zcela osamocen, protože ke stejnému kroku se žádná jiná země nechystá.

Anketa

Dělá Zeman dobře, když volá po bezpodmínečné podpoře Izraele?

90%
10%
hlasovalo: 5755 lidí

Na další stránce je pak organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund, která prezidentovi ocenění předala, prezentována jako „nevýznamná židovská organizace“. Sehnala k tomu experta na Blízký východ Břetislava Turečka, který navíc označil projev za „ukázku nekritického postoje hlavy státu k Izraeli“. A také bývalého předsedu pražské židovské obce Tomáše Jelínka, který o organizaci prohlásil: „Mezi židovskými organizacemi v New Yorku hraje naprosto nulovou roli“. Doplnil, že organizace je hodně konzervativní a že jediným významným účastníkem předávání byl Ronald Lauder, předseda Světového židovského kongresu, který je navíc podle Jelínka „samozvanou organizací“.

PROJEV PREZIDENTA ZEMANA PŘI PŘEBÍRÁNÍ CENY

Výklad o tradicionalistické chasidské lobby pokračuje i v dalším článku, který líčí osudy jejího zakladatele Gershona Jacobsona. Tento emigrant z Moskvy, jehož otec poznal sovětský Gulag, měl být ovlivněn sektou mající kořeny v Bělorusku. V USA se proslavil jako novinář, a po několika štacích včetně prestižních titulů New York Times a Newsweek si založil vlastní noviny Algemeiner.

Text končí informací, že stejný titul Bojovník za pravdu, který dostal Zeman, dostal v minulosti i Donald Trump a že zpěvák Leonard Cohen toto ocenění odmítl.

Na názorové stránce pak komentátor Zbyněk Petráček prezidentovi vytkl, že se se svým chvályhodným postojem bránícím Izrael předvádí pouze před publikem, které mu za to zatleská. To přidá i ostrá slova, aby předvedl, že není zbabělec.

Jenže když přišel do OSN, které v poslední době Izraeli dost zatápí (přijalo například rezoluci zpochybňující jeho sepětí s Chrámovou horou a Západní zdí, nejposvátnějšími místy judaismu), své odhodlání prezident ztratil a utlačovaného Izraele se nezastal.

Prezident Zeman v OSN:


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…