A zase je všechno jinak: Šlachta možná zůstane

15.06.2016 13:20

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta si svůj případný odchod do civilu ještě rozmyslí. Uvedl tak poté, co se ministr vnitra Milan Chovanec rozhodl odložit plánované sloučení jeho úřadu s protikorupčním útvarem na srpen. Informují Lidovky.cz.

A zase je všechno jinak: Šlachta možná zůstane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

„Vzhledem k aktuálnímu vývoji zvážím své další kroky. Potřebuji ale více informací ohledně toho sloučení a posunu na srpen. Pak se úplně rozhodnu,“ sdělil Šlachta serveru Aktuálně.cz. Minulý pátek totiž podal rezignaci k 1. červenci, jelikož nesouhlasí s plánovaným sloučením ÚOKFK s ÚOOZ.

Má přitom podporu řadových zaměstnanců ÚOOZ, podle kterých narychlo oznámené sloučení vyvolává řadu otázek, na které však chybí odpovědi. „Zaměstnanci jsou znepokojeni, že ačkoliv měl původně dokument nabýt platnosti od počátku příštího měsíce, nemají k jeho přesné podobě bližší informace,“ uvádí Lidovky.cz.

Reorganizace policie se stala žhavým tématem uvnitř vládní koalice. Andrej Babiš podle Pavla Bělobrádka vyhrožuje odchodem z koalice, pokud reorganizace nastane, a předseda KDU-ČSL tak chce po Chovancovi a premiéru Sobotkovi, aby krok zvážili. Sobotka zase tvrdí, že ANO nemůže vyvíjet nátlak a dávat taková ultimáta, přičemž nevidí žádný důvod, proč by mělo dojít ke konci koalice.

Celý text zde

„Za daných okolností nám nezbývá než se plně postavit za stanovisko našich velitelů odborů a expozitur ÚOOZ, vyjádřené v jejich otevřeném dopise ze dne 9. 6. 2016, adresovaném ministerstvu vnitra, a vyjádřit jim tímto naši plnou podporu,“ stojí ve stanovisku zaměstnanců ÚOOZ, pod které se podepsalo celkem 238 policistů a dalších zaměstnanců.

„Mimořádně nás zasáhlo, že řada z nich, včetně ředitele vedení a také řadových příslušníků ÚOOZ, považuje svůj nesouhlas s navrhovanými reformami za natolik zásadní, že vylučují možnost svého dalšího působení v řadách Policie ČR.“

Problém vidí i v kritické diskusi, kterou reorganizace vyvolala. „Jako jediné východisko z této kritické situace spatřujeme zastavení těchto neuvážených, nesystémových a především nevratných kroků a vytvoření podmínek pro seriózní veřejnou a zejména odbornou diskusi o tom, zda vůbec, případně v jaké podobě by se měla zvažovaná reorganizace uskutečnit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …