Advokáti Záhumenští sepsali další trestní oznámení. Na Babiše, Vojtěcha, Hamáčka i Prymulu. A teď už jde do tuhého

07.04.2020 18:48

Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) nebo ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) čelí trestnímu oznámení. To podala dvojice brněnských advokátů David a Vendula Zahumenští, konkrétně za přečiny ublížení na zdraví z nedbalosti, porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo šíření poplašné zprávy a další. Trestní oznámení bylo posláno pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství.

Advokáti Záhumenští sepsali další trestní oznámení. Na Babiše, Vojtěcha, Hamáčka i Prymulu. A teď už jde do tuhého
Foto: Archiv DZ
Popisek: Advokát Mgr. David Zahumenský

Kromě Babiše, Vojtěcha nebo Hamáčka míří trestní oznámení také na epidemiologa Romana Prymulu, který stál v čele ústředního krizového štábu. Právníci se domnívají, že všechna rozhodnutí před krizí i během ní jsou dělána nahodile a bez jasného plánu. „Domnívám se, že dnešní (úterní) vyjádření ministra vnitra, že ‚jediný, kdo má plán, je virus‘, plně koresponduje s námi provedenou analýzou v trestním oznámení,“ uvedl Zahumenský podle informací Hospodářských novin.

„Ze všech kroků vlády vyplývá, že rozhodnutí byla zcela nahodilá, vzájemně si odporující, a některá z nich byla dokonce v rozporu se zájmy obyvatel České republiky,“ napsali v dokumentu s tím, že od policie požadují prošetření ve věci „pochybení na straně exekutivy v souvislosti s řešením vyhlášené pandemie, jakož i přípravy na ni“.

Právníci kritizují, že vláda nepostupovala v souladu s pandemickým plánem a nereagovala na vyhlašované pandemické fáze WHO. Svými nahodilými rozhodnutími prý vláda nereflektovala na možné dopady na život v České republice, zejména pokud jde o státní rozpočet a ohrožení veřejného zdravotnictví, „kterému budou chybět miliardy na péči o nemocné“.

Vrací se také k problému nedostatku ochranných prostředků, které vláda po několika týdnech sama přiznala. Nákup těchto prostředků v zahraničí pak byl podle Zahumenských zcela nehospodárný. Kritice neušla ani opatření na odškodnění živnostníků, kdy podle právníků vláda „svévolně omezuje nárok na náhradu škody za krizová opatření“.

Podle Zahumenských tak mohli zmínění politici spáchat mimo jiné i ublížení na zdraví z nedbalosti, porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušení osobní a věcné povinnosti pro obranu státu, šíření poplašné zprávy či nedbalostní maření úkolu úřední osoby.

Kromě čtyř hlavních postav uplynulých týdnů míří trestní oznámení i na „případné další dosud neustanovené osoby“. Dokument byl zaslán na pražské vrchní státní zastupitelství. Zahumenští se již dříve obrátili na Ústavní soud kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu v zemi, aniž byl zřízen ústřední krizový štáb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…