Ale ale, pane prezidente. Obama se prý ještě v úřadě „velmi zajímal“, jak FBI vyšetřuje Hillary Clintonovou

09.02.2018 7:49

Jméno amerického prezidenta je opět přetřásáno ve všech hlavních médiích. Tentokrát ale nejde o Donalda Trumpa, ale jeho předchůdce Baracka Obamu. Údajně se měl až „příliš“ zajímat o vyšetřování e-mailové aféry Hillary Clintonové.

Ale ale, pane prezidente. Obama se prý ještě v úřadě „velmi zajímal“, jak FBI vyšetřuje Hillary Clintonovou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Včera byly zveřejněny další dokumenty z vyšetřování FBI, které se zabývaly jak e-maily Hillary Clintonové, tak údajnými vazbami Donalda Trumpa na Rusko. Ve zprávách z let 2015 a 2016 se mimo jiné píše v nepříliš přátelském duchu o tehdejším prezidentském kandidátovi Trumpovi a také generální prokurátorce Lorettě Lynchové. Ta měla podle vyšetřovatelů FBI předem vědět, že Clintonová nebude čelit trestnímu oznámení.

Zprávy si mezi sebou vyměňovali agent FBI Peter Strzok a právnička FBI Lisa Page. Strzok byl později právě kvůli obavám ze zveřejnění těchto zpráv propuštěn z pozice poradce hlavního vyšetřovatele v kauze „Trump a Rusko“ a dlouholetého šéfa FBI Petera Muellera. Zveřejnění zprávy nyní obavy Muellera potvrzují. Vyplývá z nich mimo jiné, že tehdejší prezident Barack Obama se zajímal o vyšetřování své stranické kolegyně Clintonové více, než by mu příslušelo.

Samotný Strzok se osobně zúčastnil vyšetřování Trumpova i Clintonové případu, který byl uzavřen v červenci 2016 bez toho, aby bylo podáno trestní oznámení. Stín podezření padá na prezidenta Obamu ve zprávě, kterou zaslala právnička Pageová právě Strzokovi. „Ano, prezident chce vědět všechno, co děláme,“ napsala dle CNBC Pageová. Není však zřejmé, jestli se Obama osobně zajímal o vyšetřování údajných vazeb Trumpa na Rusko či e-mailovou aféru Clintonové.

Donald Trump dlouhodobě hovoří o zaujatosti vyšetřovatelů jeho případu a zveřejněné zprávy považuje za důkaz pravdivosti svého tvrzení. Začínají se ozývat i další členové Republikánské strany a chtějí vědět, do jaké míry mohl Barack Obama oběť vyšetřování ve výsledku ovlivnit. Dokonce se ve straně objevují názory, podle kterých by se měly stát tyto otázky součástí regulérního vyšetřování bývalého prezidenta.

„Zveřejněné zprávy nepřispěly ke zodpovězení otázek. Zcela jistě se ale ukázalo, že nové informace vyžadují další prošetření. I zcela nestranný čtenář těchto zpráv musí uznat, že je ve veřejné zájmu zjistit při dalším vyšetřování více,“ uvedl republikánský výbor. Barack Obama i mluvčí FBI odmítli celý případ dále komentovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…