Alexandr Vondra: Jako by ten normální pracující člověk neměl zastání

14.03.2016 9:34

Hostem pořadu DVTV Daniely Drtinové byl exministr obrany a disident Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra: Jako by ten normální pracující člověk neměl zastání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Migrace ohrožuje samou podstatu evropské a západní civilizace,“ řekl Vondra k migrační krizi s tím, že jej zaráží nekontrolovanost, ta neschopnost Západu si s tím poradit. „Nechtěl bych se v této zemi dožít toho, jak to vypadá dnes ve Francii, kterou opouštějí Židé,“ sdělil. Migrace se podle jeho názoru však nedá zastavit. „V nějaké snesitelné formě je to obohacení společnosti, koření do jídla. Ale vysypete-li si toho koření do jídla moc, tak to jídlo pak můžete vyhodit,“ konstatoval.

Celý pořad najdete ZDE.

„My si stěžujeme na muslimy, na agresivní Rusko, ale hlavní problém je podle mého názoru slabost Západu. Vladimir Putin, prezident Ruské federace, vstupuje do prostoru, který mu Západ umožňuje,“ podotýká Vondra. „Je to hra fyzikálních sil, buď jsme tam, nebo se ta vlna valí sem,“ řekl.

„Mlčící většina se cítí frustrovaná, neboť jako by ten normální pracující člověk neměl zastání,“ podotkl Vondra s tím, že se uspokojuje právo menšiny. „V Evropě jsou dnes každé volby horor,“ řekl a domnívá se, že jde o ohrožení demokracie. „Teď zakazují kouřit, pak nám zakážou řídit automobily. Tohle není můj svět,“ sdělil Vondra. 

Vondra zároveň zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž pozvání Syřanů považuje za hrubou chybu. Merkelová je dle něj nyní v roli prosebníka vůči Turecku. „Kdo by to byl čekal, že Západ bude v roli prosebníka vůči Rusku či Turecku,“ řekl.

Exministr obrany následně zkritizoval Západ za to, že nechal v Sýrii angažovat Rusko a zběsile uprchl z Iráku i Afghánistánu. „Šlo o geopolitickou chybu Spojených států amerických. Američané to neradi poslouchají, ale podle mého názoru bylo opuštění Iráku chybou,“ podotkl.

Západ má podle něj nyní jedinou možnost – držet pohromadě a používat selský rozum. „Po tom vnitřním posílení následně vyzařovat i inteligenci a sílu navenek,“ řekl. 

Závěrem se Vondra vyjádřil k obavám z fašismu. „Pokud politické elity nebudou přiměřeně a zdravým selským rozumem schopny reagovat a oslovit většinového voliče, budou toho využívat jiní. Ať už to budou extremisté nalevo, nebo napravo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…