Analytik Jakub Janda radí: Zeptejte se vojáků! Zahraniční mise potřebujeme

15.08.2018 19:00

Po tragické události, kdy v Afghánistánu padli tři čeští vojáci po teroristickém útoku, mnozí spekulují, zda má vůbec smysl, aby se česká armáda misí i nadále účastnila. Svůj názor na věc odhalil na serveru Deník.cz i výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, podle kterého účast na misích zabraňuje vzniku teroristických táborů. Zcela opačný pohled na věc poskytl pak generálmajor Hynek Blaško, podle jehož mínění jsme od původního záměru misí upustili.

Analytik Jakub Janda radí: Zeptejte se vojáků! Zahraniční mise potřebujeme
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Podle Jandy existují tři hlavní důvody, proč by Česká republika měla své vojáky nasazovat do zahraničních misí a v Afghánistánu bychom měli působit i nadále. Ten nejhlavnější je prý strategický. Připomněl, že Česko je malý stát, který se rozhodl na svou obranu vydávat minimální zdroje a reálně si drží malou armádu. A tak spoléhá hlavně na své členství v NATO. „Chceme být součástí svobodného světa, to je důvod, proč bojujeme po boku našich spojenců proti barbarství ať ve formě islámského extremismu, nebo ruské agrese v našem regionu,“ vysvětloval.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Naši politici nejsou od roku 2006 schopni zajistit plnění závazků ve výdajích na obranu, uvedl Janda další důvod, proč čest a dobré jméno ČR v očích spojenců zachraňují naši vojáci a vojákyně na misích. „Je naším životním zájmem podílet se na obraně naší civilizace, a proto stojíme s našimi spojenci v první linii v Afghánistánu, Mali nebo Litvě,“ dodal vykonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty.

Po strategickém důvodu pak přichází i ten pragmatický. „Nechceme, aby se Afghánistán navrátil do stavu před rokem 2001, kdy fungoval jako výcvikový tábor pro teroristy, kteří byli schopni velkých útoků v západních městech, jako bylo například 11. září 2001,“ dal za příklad Janda.

Třetí důvod je podle Jandy čistě vojenský. „Zeptejte se vojáků a oni to řeknou sami: Armáda potřebuje operační zkušenosti, které si ze zahraničních misí přiváží,“ řekl s tím, že bez nich by byla jen uskupením teoretiků, kteří nejsou na krizové situace dostatečně připraveni.

Opačného názoru je generálmajor Hynek Blaško, podle nějž cíl jakékoli operace je bojovat s terorismem v prostoru jeho vzniku a zabránit jeho šíření. Obává se však, že západní vlády kromě zemí Visegrádské čtyřky svoji proimigrační politikou postavily tento cíl na hlavu. „Původní myšlenka provinčních rekonstrukčních týmů, které pomáhaly na místě obyvatelům a vytvářely snadnější podmínky pro život, byla opuštěna a do Evropy proudí tisíce migrantů, kteří nemají doklady, a tudíž je nelze identifikovat,“ upozornil a dodal, že výhrůžky radikálních islámských představitelů se tak akorát stupňují.

Vzhledem k dalším třem mrtvým vojákům tak je podle Blaška nejvyšší čas, aby se vyhodnotil přínos těchto misí pro země působení, pro Českou republiku, Armádu ČR. „Měli bychom učinit rozhodnutí, jako to svého času udělaly například Polsko, Francie, Kanada,“ míní Blaško, který následně připomněl, že před lety jeden z nejvyšších představitelů spojeneckého velitelství SHAPE navštívil Afghánistán, a když se vrátil, položil otázku: „Dokážeme tam za pár let našeho působení přeskočit šest století?“

Původní zdroj ZDE.

Podle Blaška je patrno i z historie, že to nedokážeme ani po dobrém, ani po zlém. „Přesvědčte kmenové vůdce o tom, že to, co funguje u nás, může fungovat i u nich. Lze za historických pár let zvrátit poměr gramotných a negramotných obyvatel? Nelze,“ uzavřel generálmajor s tím, že školu stejně vyhodí do povětří a učitele zabijí, protože vzdělanost přináší přemýšlení a vzdor proti starému a tradicím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…