Andrej Babiš prý osobně udává lidi, kteří proti němu protestují. Aktivisté předložili důkaz

29.05.2018 20:47

Uskupení AUVA – Andrejovy účtenky vracíme Andrejovi – se nijak netají tím, že je velmi kritické k trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). A předsedovi vlády to zřejmě velmi vadí. Zdá se totiž, že členy hnutí sám udává a vysílá do střetu s nimi státní orgány. Aktivisté o tom mají důkaz.

Andrej Babiš prý osobně udává lidi, kteří proti němu protestují. Aktivisté předložili důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace aktivistické skupiny AUVA (Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi) nazvaná Babiši odstupte! Obětí totality už bylo dost, nepřipusťme další! Protestovat bude proti vládě podporované komunisty a extremisty

Aktivisté z uskupení AUVA získali důkaz o tom, že premiér Andrej Babiš osobně podává podněty na ty členy uskupení, kteří si proti němu dovolí protestovat. Svědčí o tom dopis, k němuž se členové skupiny dostali. Vydali proto tiskovou zprávu, v níž se důrazně ohradili proti počínání premiéra.

„Podařilo se nám obstarat foto dokumentu z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, který dokazuje, že Andrej Babiš osobně podal podnět na aktivistu, který bojuje proti jeho osobě. Z podpisu na dopisu, který byl adresovaný Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, je zřejmé, že udávací dopis psal Andrej Babiš osobně,“ stojí v tiskové zprávě uveřejněné na sociální síti Facebook.

Udání směřuje na člena skupiny Ondřeje Fuchse, který je jedním ze zakladatelů skupiny AUVA. Členové skupiny nosili na předvolební mítinky hnutí ANO plakáty, na nichž voličům doporučovali, aby volili hnutí ANO, pokud chtějí „pos*at“ život svým dětem. Využíval je i Fuchs. Prý nešlo o žádnou masovou kampaň, ale o počin několika aktivistů, kterým se ani trochu nelíbí, jakým způsobem Babiš vybudoval Čapí hnízdo, jakým způsobem se dostal ke korunovým dluhopisům, když zisky z nich teď nemusí danit, a jak se snaží řídit český stát podobně jako svou firmu. Proto např. vyzývají k bojkotu Babišových výrobků.

A Babišovi se to nelíbí. Upozorňování na plakáty namířené proti hnutí ANO považuje za politickou činnost a žádá úřad, aby vše prověřil.

Aktivisté však nabízejí zcela opačný pohled. „Ondřej Fuchs ale již v rozhodné době nebyl členem organizačního jádra skupiny a zároveň ani není členem, ani výrazným sympatizantem žádné politické strany ani hnutí. Andrej Babiš ani nikdo z jeho týmu ho nikdy nekontaktoval a rovnou na něj podal toto udání, které má podle nás omezit naši svobodu slova a právo na vyjádření názoru,“ zdůraznili členové skupiny AUVA.

Aktivistům se také zdá hrozivé, že Ondřej Fuchs musí z nařízení úřadu zaplatit pokutu 22 tisíc korun a teprve po jejím zaplacení se může u soudu domáhat odpovědi na otázku, zda nebylo porušeno jeho právo na svobodné vyjádření názoru.

„Pro aktivisty bojující proti Babišovi je to bohužel vzkaz, tedy že za svůj názor budeme tvrdě platit, že je Andrej Babiš sám ochotný psát podobné udávací dopisy,“ shrnuli podstatu problému členové skupiny.

Úřad v minulosti kritizoval také Miloše Zemana za to, že v době prezidentské předvolební kampaně nezahrnul své cesty po krajích mezi náklady na kampaň. K nejvýraznějším kritikům prezidenta patřil Jan Outlý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…