Arcibiskup Graubner: Nevolte spasitele s jednoduchými řešeními

15.09.2022 8:27

S blížícími se komunálními volbami roste počet různých doporučení od různých stran či sdružení. Ty nás často nabádají, koho volit, případně proč. Tradičně se svým prohlášením přišla i církev. Arcibiskup pražský Jan Graubner se zdržel konkrétních doporučení a nabádal spíše k uváženosti a moudrosti voličů i jejich volených zástupců.

Arcibiskup Graubner: Nevolte spasitele s jednoduchými řešeními
Foto: Filip Kotek
Popisek: Arcibiskup Graubner na Velehradě

Arcibiskup pražský a předseda České biskupské konference Mons. Jan Graubner se obrátil na věřící s prohlášením, ve kterém na úvod zmiňuje složitou dobu, poznamenanou následky pandemie, válkou na Ukrajině a neradostnou ekonomickou situací.

Akcentuje také sílící sociální napětí ve společnosti.

Dále arcibiskup zmiňuje že není úlohou církve, aby doporučovala koho volit a koho ne. Apeluje ale na to, aby voliči zvážili, kdo se v minulosti již osvědčil a kdo nepřinášel jednoduchá řešení a nestavěl se do role spasitele.

Pro ty, co kandidují vyprosil moudrost a sílu měnit slova v činy. My ostatní bychom měli mít podle Jana Graubnera na zřeteli obecné dobro, případně se modlit za ty, kteří přijmou politickou zodpovědnost.

Celé prohlášení je k dispozici zde:

 

Drazí věřící, sestry a bratři,

období letošních podzimních voleb do obecních zastupitelstev a do části Senátu je poznamenáno následky pandemie covidu, válkou na Ukrajině a s tím související neradostnou ekonomickou situací. Tyto i další vlivy vedou k sílícímu sociálnímu napětí ve společnosti. Jako křesťané nikdy nezapomínejme, že náš život je cesta za Pravdou a s Pravdou, totiž s Kristem, který je „cesta, pravda a život“ (Jan 14,6).

Není na místě doporučovat koho volit a koho ne, protože to není úlohou pastýřů církve, a protože situace v každé obci je jiná. Apelujeme však na Vás, abyste věnovali svou pozornost těm, kdo se nějakým způsobem již osvědčili ve službě svým spoluobčanům a také těm, kteří nepřinášejí příliš jednoduchá řešení a nestaví se do role spasitelů.

Těm, kdo kandidují, vyprošujme moudrost ve slovech a sílu proměnit slova v činy, aby to, s čím se prezentovali před volbami, nebyly jen plané sliby. My ostatní mějme na zřeteli obecné dobro a provázejme svou modlitbou ty, kteří mají odvahu přijmout politickou zodpovědnost. Také je podporujme dobrým životem podle křesťanských zásad. Nám všem pak ať žehná všemohoucí Bůh, dárce života a všech dobrých darů.

Jménem biskupů Čech, Moravy a Slezska

Mons. Jan Graubner

arcibiskup pražský a předseda České biskupské konference

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…