Asociace CK žádá vyjmutí Bulharska ze seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy

22.08.2021 7:20

Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) žádá vynětí Bulharska ze seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy covidem-19.

Asociace CK žádá vyjmutí Bulharska ze seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

ČTK to sdělil místopředseda pro vnější vztahy ACK Jan Papež. Asociace požaduje také nezávislý audit metody, podle které Ministerstvo zdravotnictví zařazuje jednotlivé země do takzvané mapy cestovatele. Uvedla, že ministerstvo opakovaně bezdůvodně negativně ovlivňuje cestování občanů. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že seznam vzniká na základě dat, kterými se řídí celá Evropská unie.

Mapu cestovatele se seznamy zemí odstupňovaných podle míry rizika nákazy zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví každý pátek, aktualizuje ji na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Změny vždy platí od pondělí. Po tomto víkendu se tak mezi červené země s vysokým rizikem nákazy přesune i třeba Švýcarsko. Pro vracející se turisty to znamená přísnější podmínky, lidé přijíždějící hromadnou dopravou musí jít na test ještě před návratem.

„K zařazení Bulharska mezi červené země, tedy země s vysokým rizikem nákazy, není žádný reálný důvod, žádná data nedávají k takovému postupu podklady,“ uvedla asociace. Podle ní Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí pro Bulharsko menší riziko nákazy než pro ČR. Poukázala také na to, že od počátku sezony do 11. srpna se podle Ministerstva zdravotnictví nákaza po návratu z Bulharska prokázala u 67 lidí, z Česka jich přitom do balkánské země vycestovalo zhruba 200 tisíc.

„Žádáme nezávislý audit metody, podle které Ministerstvo zdravotnictví zařazuje jednotlivé země do cestovatelského semaforu, a žádáme nezávislý audit semaforu samotného,“ uvedla asociace. Mnohé barvy na mapě cestovatele podle ACK ztratily během času smysl. Poukázala i na Řecko, jejž ministerstvo také řadí do červené kategorie.

Seznam zemí podle rizika nákazy se sestavuje na základě dat o šíření nákazy a dalších relevantních údajů, reagoval ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „(Seznam) je vždy sestavován s ohledem na data ECDC, kterými se řídí celá EU,“ doplnil. Cílem seznamu je podle něho ochránit občany v ČR. „Pro očkované osoby se navíc nic nemění,“ upozornil.

Bulharsko patří společně s Řeckem a Chorvatskem k nejoblíbenějším turistickým destinacím Čechů. V roce před pandemií zavítalo do Bulharska na 189 tisíc Čechů, loni se podle bulharské ministryně cestovního ruchu Stely Baltovové jejich počet snížil vlivem koronavirových restrikcí na čtvrtinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…