Ať jde! Nad Vildumetzovou se stahují mračna

08.09.2022 13:22

Mračková Vildumetzová musí skončit! Vládní strany se pustily do místopředsedkyně Sněmovny z řad hnutí ANO, která na své svatbě uvítala jednoho z obviněných v kauze Dozimetr - konkrétně podnikatele Zakaríu Nemraha. Poslankyně STAN Barbora Urbanová připomínala, že kvůli kauze Dozimetr opozice iniciovala mnohahodinové debaty ve Sněmovně a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS).

Ať jde! Nad Vildumetzovou se stahují mračna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a s ním i jeho straničtí kolegové požadují, aby Vít Rakušan (STAN) skončil na postu ministra vnitra, protože hnutí STAN se ocitlo ve spojitosti s korupční kauzou Dozimetr. Z vlády odešel Petr Gazdík, když vyšlo najevo, že se na dovolené setkal s lobbistou Michalem Redlem. Ten je hlavní tváří celé korupční kauzy.

Jenže se ukázalo, že kontakty s obviněnými v kauze Dozimetr udržovala i poslankyně ANO a místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová.

A ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, předseda Pirátů, Mračkovou Vildumetzovou důrazně vyzval k odchodu z její sněmovní funkce. Vyzdvihl přitom, že Piráti mají v tomto směru čistý štít.

„Paní Mračková by měla na svou pozici ihned rezignovat. Ona a její manžel se úzce přátelili se členem Rédlova gangu a navíc lhala. Jako svědka a kmotra si opravdu neberete někoho ,koho sotva znáte přes manžela', jak tvrdila. A nepomůže jí ani rychlé smazání svatebního videa. Dozimetr se dotýká i dalších politiků, kteří by měli vyvodit odpovědnost. Třeba Jiří Pospíšil. Dále jeden ze členů této korupční chobotnice působil jako poradce na MMR pod Klárou Dostálovou v zakázce na Digitalizaci stavebního řízení, kde se má investovat více jak miliarda. Piráti korupční kauzy a podivné kamarádšofty nemají, 13 let máme zcela čistý štít. A naopak všude, kde máme tu možnost, zavádíme opatření, která riziko korupce snižují,“ napsal Bartoš na Twitteru.

Odcohd Mračkové Vildumetzové

Svůj pohled na věc předložila i poslankyně STAN Barbora Urbanová. I ona je přesvědčena, že by Mračková Vildumetzová měla odejít. Připomínala, že opoziční ANO a SPD vyvolaly kvůli kauze Dozimetr hlasování o nedůvěře vládě.

„Nejde o kontakty s člověkem, který se doznal k tomu, že byl ‚členem zločinecké organizace‘. Jde o to, že o jejich povaze paní místopředsedkyně lhala. A protože víme, že lhala, nemůžeme (byť nemáme důkazy) věřit, že nebyly hlubší. Tak to je a v nedávné minulosti to jiní politici uznali a politickou odpovědnost (správně!) vyvodili. Jde o reprezentativní funkci. A byla zvolena i hlasy vládních poslanců, protože si ji tam hnutí ANO nominovalo a vládní koalice chtěla zachovat poměrné zastoupení ve vedení sněmovny. Což je dle mého správně, je to odpovědné, konstruktivní. Ale lhářka mě nemá co zastupovat v zahraničí, takhle to prostě mám,“ poznamenala poslankyně.

„Ještě jednou za mě to nejdůležitější: její post byl dán hlasy poslanců. Má nás zastupovat. My jen říkáme, že v ní už důvěru nemáme,“ podotkla.

odchod Mračkové Vildumetzové

odchod Mračkové Vildumetzové

odchod Mračkové Vildumetzové

Kritický hlas zazněl i z TOP 09. Strana přidala obrázek, na kterém je Mračková Vildumetzová vedená na provázcích jako loutka.

„Jana Mračková Vildumetzová se chytila do vlastních lží. Zakaríu Nemraha, člena zločinecké skupiny kolem Michala Redla, prý moc nezná. Akorát, že vůbec. Fotka a video z její svatby dokazují opak. Proto ji vyzýváme, aby rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny,“ zahřmělo z TOP 09.

Odchod Mračkové Vildumetzové

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…