Autoritářství a žádná sebereflexe. Poslanec z ČSSD se pustil do Válkové

18.06.2014 17:35

Justiční expert ČSSD Jan Chvojka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu komentoval situaci na ministerstvu spravedlnosti, kde Hana Válková odvolala už druhého náměstka v krátké době. Chvojka by na místě Válkové provedl sebereflexi a raději odstoupil, aby zachoval dobré jméno svého resortu.

Autoritářství a žádná sebereflexe. Poslanec z ČSSD se pustil do Válkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Chvojka upozornil, že „co je paní ministryně ministryní, nebyl předložen jediný zákon“. Připustil, že má Válková právo odvolat svého podřízeného. Podle jeho názoru k tomu ovšem nemělo dojít.

Atmosféru na ministerstvu vytvořila sama Válková

„Dle mého názoru ho odvolat neměla, ale chápu, že v atmosféře na ministerstvu to byla reakce na to, že si nerozumí se svým náměstkem. Ale je to atmosféra, kterou tam vytvořila paní ministryně,“ prohlásil poslanec za ČSSD.

Jednání bývalého náměstka prý bylo nestandardní. Podle Chvojky ale reagoval na nestandardní situaci.

„Pokud se nějaký občan rozhodne jít na policii z nějakého důvodu, protože má indicie, že se někde děje nějaký trestný čin, tak já mu to nebudu zakazovat. Doporučím vám i všem posluchačům poslechnout si vyjádření paní ministryně i pana Šterna. Čeká se na něj a měl by dorazit. Bylo to odhlasováno na návrh pana Kalouska,“ poukázal Chvojka. Dodal, že neočekává zásadní zvrat v kauze.

Na místě paní ministryně bych odstoupil

Válková má nyní údajně poslední šanci, aby si napravila reputaci. Měla by dohlédnout na předkládání zákonů. Chvojka například očekával novelu k občanskému zákoníku.

„Já být paní ministryní, tak se zamyslím nad tím, co dobrého můžu přinést pro ministerstvo, a odstoupím. Paní Válková tuto sebereflexi zřejmě nepodstoupila. Některé osobnosti mají tendenci vydávat svůj názor za jediný správný. Tento autoritativní postoj je možná dobrý pro firmu, kterou by hnutí ANO chtělo řídit jako stát, ale není to dobré pro politiku,“ uzavřel Chvojka rozhovor na ČRo.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …