BRS bude řešit koronavirus, na hranicích začínají kontroly

09.03.2020 6:22

Kvůli novému typu koronaviru, kterým se v Česku podle nedělních údajů nakazilo 32 lidí, se dnes znovu sejde Bezpečnostní rada státu. Od rána začnou také platit mimořádná opatření na deseti hraničních přechodech, kde budou policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolovat přijíždějící a upozorňovat je na rizika spojená s koronavirem. Nápor patrně čeká praktické lékaře, na které se na základě vládního nařízení začnou obracet lidé, kteří se o víkendu vrátili z dovolené v Itálii.

BRS bude řešit koronavirus, na hranicích začínají kontroly
Foto: Reprosnímek Twitter
Popisek: Některé čínské vesnice se opevňují proti koronaviru

Ráno před jednáním vlády zasedne Bezpečnostní rada státu, která se bude situací kolem nákazy zabývat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jí navrhne zákaz návštěv v domovech pro seniory a nemocnicích. Po jednání vlády se premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) sejdou se zástupci cestovních kanceláří kvůli českým turistům v Itálii, jež je nejpostiženější zemí Evropy.

Na vybraných hraničních přechodech s Německem, Rakouskem a Slovenskem začnou od 7:00 mimořádné kontroly. Policisté budou cestujícím předávat letáky s informacemi o koronaviru a o přijatých opatřeních v češtině, angličtině a němčině. Hasiči budou lidem namátkově měřit teplotu. Opatření by měla přispět k omezení rizika rozšíření koronaviru v zemi.

Na praktické lékaře se začnou obracet lidé, kteří se o víkendu vrátili z dovolené. Vláda nařídila českým občanům a cizincům, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují, aby se po návratu z Itálie ohlásili lékaři a zůstali ve dvoutýdenní karanténě. Omezení platí pro návraty od soboty, nevztahuje se na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…