Babiš: Premiér? Já. Co ukážu na Bartoše, jaký je to člověk

26.08.2021 9:17

V Mladé frontě Dnes se premiér rozhovořil o nadcházejících volbách. Pokud po nich bude pověřen sestavováním vlády, hodlá dle svého vyjádření jednat se všemi stranami, které se do Parlamentu dostanou. Ale do vlády by nešel s Piráty. „To ale není nic osobního, tam je příliš velká programová neshoda – prostě tady nechceme migranty, přijít o svrchovanost ČR a zavádět euro,“ uvedl. Popřel, že by premiérské křeslo přenechal někomu jinému. A v Ústeckém kraji prý kandiduje proto, aby se střetl s Bartošem, Vít Rakušan je podle něho „druhá liga“. Chce ukázat, že Bartoš na funkci premiéra nemá.

Babiš: Premiér? Já. Co ukážu na Bartoše, jaký je to člověk
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
V rozhovoru se Andrej Babiš vyjadřoval k možným povolebním koalicím. Řekl, že pokud bude prezidentem pověřen jednat o sestavení vlády, bude jednat se všemi stranami, které se dostanou do Sněmovny. „Nejsme tak namyšlení a pyšní, abychom si vybírali, s kým budeme jednat,“ řekl. Nicméně premiér také řekl, že by nešel do vlády s Piráty. „To ale není nic osobního, tam je příliš velká programová neshoda – prostě tady nechceme migranty, přijít o svrchovanost ČR a zavádět euro,“ vysvětlil svůj postoj. Potvrdil, že bude jednat i s SPD Tomia Okamury, protože prý bude jednat se všemi, kdo překročí hranici pěti procent pro vstup do Sněmovny.

Zazněla také otázka, zda by byl ochoten místo premiéra přepustit někomu jinému, například ministryni financí Schillerové nebo Karlu Havlíčkovi, protože řada stran prohlašuje, že jim vadí právě osoba Andreje Babiše. „Jsem lídr a jsou to volby o tom, kdo bude premiér. Doufám, že všichni, kteří nás budou volit, vlastně volí Babiše za premiéra. Myslím, že Babiš se nemá za co stydět, mám jednoznačné výsledky,“ prohlásil rezolutně s tím, že za své působení v politice má čistý stůl. „Všechny ty kauzy jsou jen vymyšlené absurdity,“ tvrdí.

Na závěr rozhovoru premiér vysvětlil, proč narozdíl od minulých voleb kandiduje v Ústeckém kraji místo Středočeského kraje, i když ve Středočeském se hraje o dvakrát více mandátů než na Ústecku. Pro Středočeský kraj je prý ideálním kandidátem Karel Havlíček, současný ministr dopravy a průmyslu a obchodu, protože má dle Babiše skvělé výsledky. „Ve Středočeském kraji je hlavní problematikou doprava a infrastruktura,“ řekl pro MF Dnes.

Ovšem to není jediný důvod. „Navíc ve středních Čechách kandiduje pan Rakušan a nemám zapotřebí hrát zápasy druhé ligy,“ otřel se premiér o druhého lídra koalice Pirátů a Starostů a nezávislých.

„Ano, šel jsem do Ústeckého kraje, abych se setkal přímo s panem Bartošem a aby veřejnost viděla, že tento člověk nemůže být premiérem. Nemá na to nejmenší předpoklady, Nemá ekonomické vzdělání, nemá praktické zkušenosti, a je tedy pro výkon funkce nekompetentní. Ústecký kraj je podle něj Rumunsko a neustále říká, jak tam přinese peníze z EU,“ zaútočil na předsedu Pirátů.

Dle Babiše nemá Bartoš žádné evropské peníze, které by mohl do Ústeckého kraje přinést. „Vždyť i kdyby byl premiérem, tak o žádných penězích z Evropy nebude jednat, protože my jsme je vyjednali. Celkem to bylo 978 miliard korun, z toho jsem vyjednal svou urputností 42 miliard navíc. O dalších penězích se bude jednat až v roce 2026,“ vysvětlil s dovětkem: „Doufám, že si tehdy na pirátskou stranu ani nevzpomeneme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…