Babiš: Stydím se za Parlament. Prodrbe se celý den, každý se vykecává, Kalousek dělá skandál ze Stropnického...

14.05.2014 11:56

REPORTÁŽ Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je stále zděšen dědictvím minulých vlád. Kritizoval poměry ve sněmovně a vysvětlil i to, proč zatrhl svým poslancům kandidovat v eurovolbách. I to zaznělo na setkání s občany v Olomouci, kterého se účastnil také ministr dopravy a kandidáti do Evropského parlamentu.

Babiš: Stydím se za Parlament. Prodrbe se celý den, každý se vykecává, Kalousek dělá skandál ze Stropnického...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s Pavlem Teličkou a ministrem dopravy Antonínem Prachařem v Olomouci

Lídr kandidátky Pavel Telička se na debatě v olomouckém hotelu ujal také funkce moderátora. Předsedu Babiše požádal o úvodní slovo. „Jsem strašně rád, že jsem s vámi. Dnes jsem se omluvil z Parlamentu a představte si, že od 14 hodin do této chvíle (diskuze začínala v 18. hodin, pozn. redakce) ještě neschválili ani program,“ řekl na začátek Babiš a naznačil, jak probíhají jednání v Parlamentu: „Minulý týden jsem měl prezentovat tři zákony, čte se to třikrát, každý se k tomu vykecá a pak se to odhlasuje. Nestihl jsem to, protože jsme měli se Zaorálkem řešit fiskální pakt a pak následovala debata o nezaměstnanosti. Pak jsme řešili Ukrajinu, pak se postavil poslanec Korte, říkal, že mi nerozumí a chtěl tlumočníka. Byla to taková sranda, takže jsme prodrbali celý den,“ líčil Babiš, který připustil, že neví, zda bude ve středu zasedání Parlamentu, nebo ne. „Stropnický řekl něco o NATO a Kalousek z toho dělá skandál. Je to neskutečné. Já se stydím za to, co se tam děje,“ dodal.

Proděláváme 100 miliard ročně

Babiš zdůraznil, že chtějí udělat ve vládě konkrétní věci. „Chtěli bychom ve vládě udělat něco hmatatelného. Nechceme, aby po nás zůstaly jen kecy,“ upozornil a připomenul své zděšení z toho, že stát nevykupuje pozemky, nestaví se dálnice a nemáme kvalitní síť silnic. Popisoval, že řeší otázku navýšení platů pro učitele. „Musel jsem dneska dementovat, že nechci navýšit platy učitelů. Kolegové řeknou něco do médií a pak za mnou chodí zástupci odborů. Já chci navyšovat platy, ale také říkám, že musíme snižovat provozní náklady a čerpat evropské fondy,“ vysvětlil s tím, že máme nálepku zkorumpovaného státu a jsme nejhorší v čerpání dotací. „Stát je na tom podstatně hůř, než jsem si myslel. Všechno je byrokratické. Snažíme se šetřit a chceme, abychom přestali plýtvat. Naše možnosti jsou ale limitované. Zítra mám jednání s premiérem. Není možné, abychom prodělávali každý rok 100 nebo 120 miliard,“ doplnil vicepremiér. 

Čeští poslanci mají makat doma

Předseda Babiš se pak věnoval významu voleb do Evropského parlamentu. „My jsme stále takový přírodní úkaz, který tady přišel. Určitě sledujete neustálé útoky na naše hnutí. My si ale myslíme, že máme dobrou kandidátku. Teličku pomlouvají, že je lobbista, ale na evropské úrovni je to jiné. Posazoval zájmy českých zemědělců a různých zahraničních firem,“ uvedl Babiš, který také popsal, jak Telička také zachraňoval vyjednávání v Evropské unii.

Vysvětlil i to, proč sám zatrhl poslancům, aby kandidovali do Evropského parlamentu. „Byli čtyři naši poslanci, kteří chtěli kandidovat. Já jsem se jich ptal: Proč chcete kandidovat do Evropy? Když jste se stal poslancem českého Parlamentu, tak makejte tady. Jasně, že je tam lepší výplata, ale přeci proto jsme nekandidovali v parlamentních volbách, abychom hned skákali do Evropy. Tady si to odmakejte a když budete dobří, tak se příště o tom můžeme bavit,““ popsal Babiš s tím, že do europarlamentu posílá odborníky, kteří navíc ovládají potřebné umění komunikace.

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Telička: Evropské fondy, to je zvěrstvo

Telička pak představil další hosty. Na debatu přijel ministr dopravy Antonín Prachař, za kandidáty do europarlamentu se představila Martina Dlabajová, Naděžda Šišková z Univerzity Palackého a Jaroslav Špaček. „Předseda Babiš zmínil, že máme na prvních místech profesionály, nikoli kariérní politiky. Všichni čelní představitelé jsou silně identifikovaní s hnutím. Já jsem devět let podnikal a nic mi nechybělo. To ale neznamenalo, že jsem byl spokojený s poměry v České republice a s tím, jaké místo zastává naše republika v Evropské unii,“ uvedl Telička. Upozornil pak na to, že ANO chce odstranit překážky na trhu tak, aby se stala republika konkurenceschopnější v ekonomickém i politickém smyslu. „Evropské fondy, to je prostě zvěrstvo. To je totální selhání, nemluvě o desítkách miliard, které jsme investovali špatně. My je chceme využívat efektivně,“ prohlásil.

Prachař: Republika nemá nejlepší renomé

Ke slovu se pak dostal i ministr dopravy. Také on, stejně jako Babiš, není spokojen se stavem republiky, který po sobě zanechaly minulé vlády: „Musím potvrdit slova pana Babiše, že pro nás všechny je to velké rozčarování. Stav, ve kterém se nacházíme, je žalostný. Nemáme od roku 2010 připravené žádné projekty. Oprášili jsme projekty, které ležely u ledu. Snažíme se je rozhýbat,“ uvedl Prachař, který se pak věnoval konkrétním plánům pro zlepšení silnic ve státě a dále upozornil: „Dnes nevíme, kudy povedou strategické trasy. Nemáme zákon, který by prosadil v zásadních trasách vůli státu.“ Pro ilustraci situace pak dodal: „Byl za mnou rakouský velvyslanec, je tady čtyři roky a už jedná se sedmým ministrem dopravy. To svědčí o tom, že tato republika nemá nejlepší renomé.“

Babiš piluje češtinu. V neděli jde do Primy

V debatě se občané zajímali o budoucnost vývozu zboží na východ, ekonomiku státu nebo o smysl Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Padlo i tohle vyjádření: „Je mi strašně líto pana Babiše, že TOP 09 na něho tak útočí a on se vůbec nebrání. Panu Schwarzenbergovi není vůbec rozumět.“ Tazatelka tak reagovala na nedávné vystoupení ve sněmovně, ve kterém poslanec TOP 09 Daniel Korte žádal, aby Babišovy projevy byly překládány do češtiny, protože mu údajně není rozumět.

„Je pravda, že jsem tu češtinu zanedbával. Teď mám lekce, protože ve čtvrtek jdu do Máte slovo k Jílkové a to bude zase něco. V neděli jdu do Primy. Do neděle budu mít ještě 3 lekce češtiny,“ reagoval Babiš. „Teď už neumím ani česky, ani slovensky. Já jsem ani nevěděl, kdo to je ten Korte a pak mi říkali, že je tam vlastně už od roku 1991. Kdysi tam byl za ODA. Je to hrozný zážitek v tom, že vidíte, že oni lžou. Když přijdete ze světa, kde se nelže, tak je to šok a lidé jsou dezorientovaní. Kalousek je v tom mistr, navrhl fiskální pakt a přitom ví, že by nám to ublížilo. Umím blbě česky, blbě mluvím, ale budu to trénovat. Slibuji, že se budu zlepšovat. Podstatné je, že mluvím pravdu,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…