Babiš bude jednat s lídry opozice o prodloužení nouzového stavu

24.03.2021 6:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude dnes před polednem videokonferečně jednat s lídry opozice o podpoře Sněmovny pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů.

Babiš bude jednat s lídry opozice o prodloužení nouzového stavu
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Hlasovat budou poslanci o žádosti vlády v pátek, zatím se k ní opozice staví odmítavě. Pokud ji nepodpoří, skončí nouzový stav vyhlášený kvůli opatřením proti šíření koronaviru k 28. březnu.

Část opozice žádá odstranění zákazu pohybu mezi okresy tak, aby bylo možné cestovat na vlastní chaty. Koalice Spolu navrhla návrat prvních dětí z distanční výuky do škol od 12. dubna.

Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě víc než půl roku.

Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních svátcích, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí. Podle Blatného a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je zatím epidemie natolik silná, že se nedá zvládat standardními opatřeními. Blatný uvedl, že až nouzový stav skončí, budou se řídit pandemickým zákonem. Opatření podle ministra bude země potřebovat ještě několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…