Babiš chtěl zmrazit platy ústavních činitelů. Vláda to nejspíš odmítne

12.06.2021 18:27

Vláda nejspíše nepodpoří návrh svého předsedy Andreje Babiše (ANO) na zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudců pro příští rok na letošní úrovni. Problémem je zásah do odměňování soudců. Je to zřejmé z návrhu stanoviska pro pondělní jednání vlády, které je přístupné na vládním webu, informují Lidovky.

Babiš chtěl zmrazit platy ústavních činitelů. Vláda to nejspíš odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V návrhu stanoviska stojí, že jedním z hlavních důvodů pro odmítavý postoj je právě zásah do odměňování soudců. Návrh by podle něj byl v této části v rozporu s judikaturou Ústavního soudu. Kvůli tomu, že se týká soudců, narazil návrh na nesouhlas části justice. 

Předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec uvedl, že návrh je v části týkající se platů soudců neústavní. Před možnými neústavními následky varuje i Nejvyšší soud. Ministerstvo spravedlnosti doporučilo vládě zaujmout neutrální postoj.

Původní zdroj ZDE

O tom, že platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců zůstanou letos na loňské úrovni, rozhodl Parlament loni. Cílem bylo snížit výdaje státu, které vzrostly v souvislosti s epidemií koronaviru. Očekávaný růst platů pro příští rok, který by podle Babiše měl představovat nejméně 5,9 procenta, premiér pokládá za nepřijatelný.

„Charakter navržené změny vyžaduje provedení zhodnocení dlouhodobých možných důsledků na vývoj výše platové základny soudců za současného posouzení souladu této úpravy s požadavky Ústavního soudu,“ uvádí se v návrhu stanoviska pro vládu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…