Babiš musí z vlády! Alexandra Udženija řádila v ČT

28.04.2017 22:33

Sporem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) se zabýval dnešní pořad Události, komentáře v ČT24. Spor o Babišovy obchody podle premiéra ohrožuje vládu. Podle Babiše však důvodem k jeho odvolání nejsou. O případném rozpadu vládní koalice hovořila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Babiš musí z vlády! Alexandra Udženija řádila v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

„Andrej Babiš musí z vlády. Nevidíme jiný postoj. Těch pochybností, těch výmluv, těch daňových a účetních kliček je tak hodně, a nemáme na ně odpovědi,“ poznamenala Udženija s tím, že v dnes doručeném Babišově dopisu do Poslanecké sněmovny nebylo nic nového.

„Na tahu je pan premiér. On rozjel tuto krizi a on musí vědět, jak z ní ven,“ poznamenala dále Udženija. Jestliže pan premiér zahájil tuto mediální přestřelku, nevidí Udženija jinou možnost než Babišovo odvolání.

„Vyvolávat předčasné volby by byl ale nesmysl. Nevidíme důvod k tomu, aby kvůli jednomu ministru padla vláda. Pan Sobotka vyměnil tři své ministry a vláda nepadla. Tak ať vymění jednoho ministra z jiné strany,“ řekla rázně Udženija.

Premiér Sobotka podle ní musí přijít s tím, jaké kroky budou následovat. „Oni tuto krizi vyvolali,“ podotkla. „Chybí nám v tuto chvíli některé základní odpovědi,“ vyjádřila se pak také k Babišovým problémům Udženija. Zmínila korunové dluhopisy a Čapí hnízdo. „Nedovedu si představit nyní jít do koalice s panem Babišem, z důvodu jeho chování a rétoriky,“ řekla rovněž Udženija.

Více o koalici hovořit nechtěla, chce počkat na výsledky voleb. „S kým půjdeme do vlády a s kým budeme vládnout, uvidíme až podle výsledků voleb. U nás navíc nerozhoduje jeden muž,“ uzavřela.

Své k dnešnímu Babišově dopisu řekl i šéfredaktor časopisu Reportér Robert Čásenský. „Ten dopis je napsán velmi šikovně a obratně. To nejzajímavější tam není. Při tom postupném představování finančních transakcí Andreje Babiše jsou nějaké otázky, které zůstaly nezodpovězeny,“ zmínil Čásenský například otázky ohledně společnosti Profrost.

Sobotka se pak podle Čásenského pustil do velmi citlivé hry. „Podle mého očekávání Andrej Babiš ve vládě zůstane. Zároveň ale Bohuslav Sobotka může svými výroky poukázat na to, že daňově není vše v pořádku a může mu to pomoci,“ poznamenal Čásenský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…