Babiš odmítá ustupovat požadavkům ČSSD. Trvá na rozpočtovém deficitu 70 miliard korun na rok 2016

29.04.2015 12:08

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, aby deficit rozpočtu v příštím roce nepřekročil 70 miliard korun. Řekl to dnes novinářům ve sněmovně. Sociální demokracie v úterý návrh parametrů státního rozpočtu pro příští rok odmítla a požaduje navýšení některých výdajů.

Babiš odmítá ustupovat požadavkům ČSSD. Trvá na rozpočtovém deficitu 70 miliard korun na rok 2016
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

"Nelíbí se jim ten deficit. Tam byly návrhy, abychom šli na deficit 85 miliard," uvedl Babiš k úternímu jednání koaliční rady. Za svým návrhem ale stojí. "Myslím, že ten rozpočet je postaven racionálně. Problém je, že ministerstva nechtějí šetřit," poznamenal.

Požadavkům sociálních demokratů, kteří chtějí v rozpočtu zohlednit například valorizaci penzí, zvýšení mezd státních zaměstnanců nebo plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce, prý určitě nemůže ustupovat. Trvá proto na navrženém deficitu ve výši 70 miliard.

Zároveň ministr financí do konce svého funkčního období odmítá zvyšování daní právnických osob nebo zavedení sektorové daně. "Není přijatelný ani vyšší deficit, ani sektorová daň," řekl. Zopakoval, že daně se budou zvyšovat jen u hazardu. Takový postoj bude prý zastávat "do konce toho, co tam budu".

Právě o zavedení sektorové daně nebo zvýšení daní právnických osob jako o možnostech, jak naplnit státní kasu, dlouhodobě uvažuje ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …