Babiš píše poslancům, kteří ho mají vydávat. Žalobci se prý ukazují jako zcela nezpůsobilí

14.02.2022 21:35

Expremiér Andrej Babiš (ANO) vzhledem k úternímu rozhodování Sněmovny o jeho třetím vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo rozeslal poslancům své stanovisko. V dokumentu, který má Právo k dispozici, se vydání brání, ačkoliv jeho postoj v předešlých hlasováních byl, aby jej poslanci vydali.

Babiš píše poslancům, kteří ho mají vydávat. Žalobci se prý ukazují jako zcela nezpůsobilí
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Podle bývalého premiéra Babiše je žádost dozorujícího státního zástupce v případu údajného padesátimilionového dotačního podvodu při výstavbě areálu u Olbramovic na Benešovsku „zcela nezpůsobilá“. „Na jejím podkladě nelze kvalifikovaně posoudit, zda tam uváděná podezření jsou důvodná a průkazná,“ uvádí bývalý předseda vlády.

Poslanec upozorňuje, že policie koncem přípravného řízení loni v létě změnila právní kvalifikaci z původního organizátorství trestné činnosti na pouhou pomoc k trestné činnosti. Tedy nejméně závažnou formu účastenství.

Původní zdroj ZDE.

Tuto změnu prý sice obsahuje i nynější žádost o jeho vydání. „Ovšem popis skutku, tedy popis toho, co jsem měl údajně spáchat, zůstal od roku 2017 nezměněn. Tudíž podle popisu skutku v žádosti o vydání jsem se měl dopustit protiprávního jednání spočívajícího v organizování a řízení trestné činnosti deseti dalších osob, z nichž devět už ale více než rok a půl není trestně stíháno,“ poukazuje Babiš v dopise.

„Pro představu je to stejné, jako by bylo žádáno o vydání souhlasu ke stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky (např. řízení v opilosti) a v popisu skutku byla popsána vražda,“ dodal někdejší předseda vlády.

Skutek, za který by měl být stíhán, podle něj neodpovídá právní kvalifikaci jeho možného trestního jednání, mohlo by být jeho vydání v rozporu s ustanovením paragrafu 12 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

„Prosím, važte důkladně své rozhodnutí, neboť co jsem zde uváděl, není obhajobou mojí, nýbrž je obhajobou institutu poslaneckého mandátu,“ žádá Babiš kritizující policii i žalobce.

Na základě rozložení sil ve Sněmovně se dá očekávat, že bude nakonec stejně ke stíhání vydán, další krok bude pak záviset na dozorujícím žalobci Jaroslavu Šarochovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …