Babiš prohrál. Vystrčil: Senát je inspirací! Varování pro vládu

03.10.2022 11:12

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyhlásil komunální a senátní volby za referendum o vládě Petra Fialy (ODS). Zvláštní pozornost věnoval senátnímu obvodu Jihlava, kde svůj post obhajoval Miloš Vystrčil (ODS). A tady přes veškerou Babišovu snahu s přehledem vyhrál. Pro Babiše by to mohlo být varování, ať si raději ještě rozmyslí, zda bude kandidovat na Hrad. S varováním však přišel i Vystrčil. Úspěch koalice SPOLU v senátních volbách by podle něj rozhodně neměl Fialovu vládu nechat usnout na vavřínech.

Babiš prohrál. Vystrčil: Senát je inspirací! Varování pro vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Andrej Babiš letošní komunální a senátní volby označil za referendum o vládě pětikoalice, vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN. A v řadě okresních měst opravdu uspěl. ANO tam volby vyhrálo.

Ale v Praze ANO nedosáhlo ani na dvacet procent hlasů voličů, které si vytyčil Babišův kandidát na primátora Patrik Nacher. V Brně také vyhrála ODS v koalici s TOP 09 a v Plzni se hnutí ANO také nemohlo radovat z vítězství, i když tam vítěznou koalici s ODS v čele obešlo a sestavilo radu města bez vítěze voleb.

Po prvním kole senátních voleb to vypadalo, že by ANO mohlo mít až 18 nových senátorů, což by byl opravdu velký úspěch a pro vládní koalici tvrdá porážka.

Babiš se ve druhém kole zaměřil především na senátní obvod Jihlava, kde obhajoval svůj post předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Proti němu Babiš postavil Janu Nagyovou, svou spoluobžalovanou v kauze Čapí hnízdo.

Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin České televize naznačila, že si Babiš v Jihlavě možná vyzkoušel prezidentské volby na nečisto. Možná si Nagyovou vybral právě proto, že je taktéž obviněna ve stejné kauze jako on. A na pomoc si povolal špičky ANO.

Předseda organizace Klub politické komunikace Karel Kreml v pořadu 168 hodin prohlásil, že volby na Jihlavsku mohly opravdu být testem, jak by Babiš dopadl v prezidentských volbách, pokud by kandidoval.

„Jana Nagyová se nachází, stejně jako on, ve velmi podobné situaci. Ona je trestně stíhaná ve stejné kauze jako Andrej Babiš, oba cílí na stejný typ voličů a proti oběma se postavili silní protikandidáty, za které se postavila koalice SPOLU. Tváří celé té její kampaně nebyla ani tak ona, jako spíš Andrej Babiš a jeho lidé z ANO. Proto mě ani tak nepřekvapuje ta její neúčast ve volební kampani, která jen dokresluje plán hnutí ANO, které si ošláplo terén, jak lidé budou reagovat na typově stejného kandidáta, jako je Andrej Babiš,“ poznamenal Karel Kreml.

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci upozornil, že Babiš sice dokázal zmobilizovat své voliče, oproti jiným senátním obvodům k volbám v Jihlavě dorazilo víc než dvojnásobek voličů, ale Babiš nevyhrál, protože zmobilizoval i voliče protikandidáta Nagyové.

„Pokud tedy ty volby v Jihlavě měly být testem, který mu pomůže k tomu se rozhodnout, tak si myslím, že mu to moc nepomohlo směrem k té kandidatuře,“ poznamenal Lebeda.

Tím, že Babiš zaměřil tolik pozornosti na obvod Jihlava, kde se nejen že uspořádal velký mítink, na kterém nechal vystoupit i Karla Havlíčka, Kláru Dostálovou, či Alenu Schillerovou, ale kde se odehrál také koncert, mobilizoval nejen své voliče, ale také voliče koalice SPOLU.

Vystrčil vyhrál nad Nagyovou v poměru 60 ku 40 procentům hlasů, získal přes 23 tisíc hlasů, zatímco Nagyová necelých 15 500. Vystrčil tedy zvítězil tak říkajíc o parník.

Zároveň svou orientací na Jihlavu ponechal šéf ANO více prostoru vládní koalici v dalších obvodech a ta nakonec získala 20 z celkových 27 senátních mandátů o které šlo. Hnutí ANO získalo celkem tři. Šlo tedy o jednoznačnou porážku Babišova uskupení.

Babiš po volbách prohlásil, že hnutí ANO nejen v Jihlavě čelilo polistopadovému kartelu, do kterého zahrnul i zpěváky Tomáše Kluse či Davida Kollera, kteří v Jihlavě podpořili Vystrčila.

Publicista Pavel Černocký v rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz nastínil svůj pohled na to, proč Vystrčila podpořili.

„Vítězství Vystrčila potvrdilo známou pravdu – ten, kdo ovládá klíčové televize a hlavní média obecně, manipuluje i myšlení velké části občanů... nebo snad „ovčanů“? Mimochodem, už před volbami mnoho mých přátele vyjadřovalo určité pochybnosti, zdali je dobrý tah nominovat proti Vystrčilovi právě Nagyovou. Zajímavý volební nápad, ale ANO to skutečně nevyšlo. I já si myslím, že Babiš měl k dispozici řadu o hodně nadějnějších kandidátů... Výroky té zoufalky Němcové snad ani nemá smysl komentovat,“ prohlásil Černocký.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil však vládní koalici varoval, že nesmí usnout na vavřínech. ODS, ani celou koalici SPOLU podle Vystrčila nesmí výsledky senátních voleb uspokojit.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Nevím, jestli neuspokojí, ale nesmí uspokojit. Spousta důvěry, kterou nám nyní voliči dali, je pro nás především závazek a odpovědnost. Je nutné si uvědomit, že je to závazek nejen pro Senát, ale také pro vládu a ODS. Když děláte slušnou politiku a lidem vysvětlujete, co a proč děláte, tak oni vás volí. To je hlavní sdělení,“ konstatoval Vystrčil.

„Pokud jsou někteří lidé nespokojeni s vládou, není to náhodou proto, že některé věci, které jsme dělali v kampani my senátoři, tak vláda je nedělá? A neměli bychom si sednout a říci, podívejte se, jak se Senát chová? Neměli bychom se tak chovat i my v případě našeho vládnutí? Neměli bychom se tak chovat v Poslanecké sněmovně? Senát tím, jak se kultivovaně chová, jak hájí občany, jak se chová v rámci mezinárodní politiky, může být inspirací,“ pokračoval předseda Senátu.

Nakonec konstatoval, že by možná stálo za úvahu změnit volební systém do senátních voleb z dvoukolového na jednokolový. V prvním kole bývá vyšší účast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…