Babiš projedná s Hamáčkem budoucnost Michala Koudelky v BIS

09.08.2021 6:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes bude jednat s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem o postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Potom by měli oznámit postoj kabinetu.

Babiš projedná s Hamáčkem budoucnost Michala Koudelky v BIS
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky Michalu Koudelkovi končí pětileté funkční období v polovině srpna.

Babiš si myslí, že o šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) by měla rozhodnout nová vláda vzešlá z říjnových voleb. Řekl to České televizi. „Myslím si, že by měla rozhodnut příští vláda, když získá důvěru. Myslím, že je to korektní,“ řekl Babiš ČT. Dodal, že je „nesmysl tvrdit to, že služba funguje na základě jednoho člověka“.

Premiér minulý týden po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nastínil dvě možnosti. Podle jedné z nich by zpravodajskou službu dál vedl Koudelka. Druhá varianta předpokládá, že by Koudelkova nástupce vybral až kabinet, jenž vznikne na základě výsledků říjnových sněmovních voleb. „Nové jmenování by pak realizovala nová vláda,“ řekl už tehdy. V takovém případě by měl BIS v mezidobí vést Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

Zeman nynějšího ředitele civilní kontrarozvědky dlouhodobě kritizuje. V květnu nevyhověl už pošesté návrhu vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi kritický materiál ohledně Koudelky. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Kvůli jmenování ředitele BIS se v Česku rozhořela politická debata. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která, stejně jako další opoziční koalice Pirátů a STAN, Koudelku podporuje, podnítila kvůli nynější situaci svolání mimořádné schůze dolní komory. Poslanci se mají sejít v pátek. Naopak kritické je k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a také KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…