Babiš promluvil ke kauze mýto: Faltýnka vyšetří policie. Tečka

30.03.2019 15:05

Premiér Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze mýtného tendru, v níž figurují předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. V rozhovoru pro Právo zveřejněném serverem Novinky.cz Babiš sdělil, že zatím prý nebude žádat o jejich odchod, chce vyčkat na vyšetřování policie.

Babiš promluvil ke kauze mýto: Faltýnka vyšetří policie. Tečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Otázka mýta byla velkým tématem minulé vlády,“ reagoval Babiš na fakt, že šéf poslanců ANO Faltýnek za jeho zády i za zády ministra dopravy se během soutěže na nového dodavatele mýta sešel s šéfem firmy Kapsch a o hodinu později s předsedou antimonopolního úřadu Rafajem.

Na otázku, zda má Faltýnek ještě jeho důvěru, Babiš uvedl, že na koaličních jednáních tehdy politicky jejich hnutí zastřešoval pan Faltýnek. Sociální demokraté a lidovci prý tehdy nebyli spokojeni s různými návrhy ministra dopravy Ťoka. „Tak byl Faltýnek aktivní a pomáhal mu s tím,“ uvedl premiér s tím, že z ČSSD byl obrovský tlak a premiér Sobotka mu řekl, že „pokud se nepohne s mýtem, tak chce, abych souhlasil s odvoláním Ťoka“.

Babiš upřesnil, že Faltýnek ke schůzkám písemný mandát od něj či od Ťoka neměl. Jeho aktivita prý ale vyplynula z jednání koaliční rady. „Zodpovědnost za celou soutěž byla samozřejmě na Ministerstvu dopravy,“ zdůraznil.

Poznamenal k tomu, že nyní navíc zjišťují, že Kapsch jednal s každým. „Například Piráti dostali od firmy podklady a reprezentovali jejich názory ve Sněmovně,“ řekl a dodal, že „by bylo fajn vědět“, s jakými všemi politiky se zástupci Kapsche setkali. „Mně také psali, ale odmítl jsem se s nimi sejít,“ prozradil.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
Premiér poukázal na to, že Faltýnek byl vyšetřován i v kauze Čapí hnízdo, ale nakonec jeho absurdní obvinění bylo zrušeno. „Není ani stíhán, ani obviněn, vlastně ani nebyl vypovídat na policii, takže musíme počkat na vyšetření celého případu,“ doplnil Babiš, jemuž prý Faltýnek tvrdí, že dělal maximum ve prospěch státu a resortu dopravy. „Na druhou stranu, setkávat se po hotelích je špatně, to určitě není dobré místo,“ připustil a zmínil, že o schůzkách také nevěděl.

V případě, že by se prokázalo, že se Faltýnek dopustil nějakého korupčního jednání, tak by jednoznačně podle Babiše měl odejít z politiky. „Faltýnek to ale vylučuje a jeho jednání vyšetří policie. Tečka,“ zopakoval předseda vlády. Pokud by se stalo, že by policie požádala o Faltýnkovo vydání a byly by jasné důkazy o pochybení, byl by premiér pro jeho vydání.

Původní zdroj ZDE

Kromě Faltýnka je další ústřední figurou v kauze mýta předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Trpělivost s ním došla i KSČM. Padla tak otázka, jestli Babiš navrhne jeho odvolání. „Navrhnout to jistě můžeme, ale bez souhlasu pana prezidenta to nepůjde, a ten se už vyjádřil, že s odvoláním nesouhlasí,“ sdělil Babiš.

Zmínil, že Rafaje pozval na Úřad vlády, aby mu a Janu Hamáčkovi Rafaj vysvětlil informace, které se objevily v tisku. „V tuto chvíli k odvolání není důvod, ale určitě si s panem Hamáčkem rádi vyslechneme jeho stanovisko. Takže si počkám, co nám k tomu všemu Rafaj řekne,“ uvedl premiér.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…