Babiš prozradil, kolik mu vyměřili důchod. To nesedí, ozvali se hned kritici

30.08.2022 18:21

Expremiér Andrej Babiš (ANO) bude podle svých slov pobírat od září důchod ve výši 22 tisíc korun. Kritici si však za toto jeho přiznání na něm smlsli. Podle nich je to důkaz, že Babiš své příjmy nepřiznával. Píše to server Echo24.cz.

Babiš prozradil, kolik mu vyměřili důchod. To nesedí, ozvali se hned kritici
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš v Chrudimi

Babiš ve svém videu hovořil k ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), který mu měl napsat, že si velmi váží jeho celoživotní práce a že se stará, aby na něj zdražování nedopadalo plnou vahou. 

Sám přiznal, že po zářijové valorizaci bude dostávat důchod ve výši 22 tisíc korun. Kritici však hovoří o tom, že jde o velmi nízkou částku pro někoho s miliardovým majetkem. „Jde o důchod člověka, který celý život podnikal,“ sdělila pro Echo24.cz tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

„Jsem důchodce od 3. listopadu 2017,“ poznamenal Babiš před volbami loňského roku, kdy uvedl, že výměra důchodu se tehdy pohybovala na úrovni 19 tisíc. 

Kapitálové příjmy, jichž měl velmi pravděpodobně Andrej Babiš většinu, odvodům na zdravotní a sociální pojištění nepodléhají. „Příjmy ve formě podílu ze zisku z titulu vlastnictví, třeba akcií, se již do vyměřovacího základu také nezahrnují, protože se z nich neplatí pojistné na důchodové pojištění, proto také nemají vliv na výši vyměřeného důchodu,“ dodal vedoucí oddělení komunikace MPSV Augusta pro Echo24. Stejně tak už odvodu sociálního pojištění nepodléhají příjmy ze zaměstnání a podnikání nad limit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …