Babiš se svými hysterickými výlevy znedůvěryhodňuje, ulevil si v ČT lidovec

15.06.2016 17:11

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes podepsal kritizovanou reorganizaci policie, s čímž nesouhlasil Andrej Babiš, který vyhrožoval vypovězením koaliční smlouvy. Co to přesně znamená a jaké by to mohlo mít následky, o tom na ČT24 mluvili místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a právník Jan Wintr.

Babiš se svými hysterickými výlevy znedůvěryhodňuje, ulevil si v ČT lidovec
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„My jsme říkali, že by bylo dobré odložit podpis, zapracovat připomínky státních zástupců, případně vést odbornou diskusi,“ řekl Bartošek s tím, že lidovci upozorňovali na to, že Policie ČR vždy byla v kompetenci ministerstva vnitra a že je třeba k tomu přistupovat s čistou hlavou.

„Je třeba si uvědomit, že plnou politickou zodpovědnost za podepsání a dohady na sebe bere ministerstvo vnitra,“ řekl Bartošek. Vyjádřil také názor, že je nutné, aby se dodrželo vše, co zaznělo, tedy že se nebude zasahovat do probíhajících vyšetřování a zaměstnanci obou útvarů budou mít garantována pracovní místa.

Situace se však bude podle Bartoška řešit na koaliční radě, aby došlo k jejímu úplnému vysvětlení. „Je zcela nestandardní, pokud někdo řekne, že smlouvy neplatí, já si budu dělat, co chci, ale ta ministerstva si necháme,“ poznamenal místopředseda lidovců. Jak to však dopadne, to nedokáže říct předem. Babiš se ale podle něj svými „hysterickými výlevy“ znedůvěryhodňuje.

Bartošek zdůraznil, že je nutné si uvědomit, zda mluví Andrej Babiš sám za sebe, či za celé ANO, jelikož názory členů hnutí se v mnohém liší.

„Jestliže se z pohledu politiky vstupuje do policie, tak naposledy jsme to zažili v našem národě v roce 1948,“ řekl Bartošek s tím, že neví, co Chovanec myslí tím, že nechce, aby se s policií hrála nějaká politická hra.  

Podle právníka Jana Wintra by vypovězením koaliční smlouvy ze strany Andreje Babiše nedošlo ke konci vlády. Ta by totiž musela buď podat demisi, či jí musí být vyslovena nedůvěra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…