Babiš slíbil desítky milionů na charitu, to Kalousek v životě neudělal. Poslanec ANO se vyznal z lásky k Čapímu hnízdu

16.03.2016 21:03

Předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný (ANO) zavítal do středečního Interview ČT24. Promluvil o Čapím hnízdu Andreje Babiše (ANO). Považuje za problematické, jak jeho stranický šéf o kauze Čapí hnízdo komunikoval, ale ocenil, jak se k tomu postavil. Slíbil poslat desítky milionů korun na charitu. Takový Miroslav Kalousek (TOP 09) prý nikdy nic podobného neudělal. Následně se Pilný vyjádřil k elektronické evidenci tržeb.

Babiš slíbil desítky milionů na charitu, to Kalousek v životě neudělal. Poslanec ANO se vyznal z lásky k Čapímu hnízdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Kauzu Čapí hnízdo řeší v jedné rovině policie a ve druhé „ten úřad s kouzelným jménem OLAF“, poznamenal v úvodu Pilný. „V první kauze se nic nenajde, protože zákon porušen nebyl. V té druhé kauze je možné, že auditoři něco najdou, protože auditoři jsou od toho, aby něco našli. Takže to nelze vyloučit,“ pokračoval.

U Andreje Babiše ocenil, že nabídl padesát milionů korun na charitu. „Když se podíváte, jak se k podobným kauzám stavěl pan Kalousek, který se chlubí tím, že mu nikdo nic nedokázal, tak to se nedá moc srovnávat.“ Osobně považuje debatu o Čapím hnízdu za nadbytečnou, protože případ řeší dva zmíněné orgány a sněmovna má dost jiné práce.

„Mně se nelíbí, co náš koaliční partner dělá. Oni útočí na naše ministry, zdají se mi neprůhlední, ale takhle se chovali i v jiných vládách, takže to není nic nového.“

Pokud jde o samotné Čapí hnízdo, Pilný farmu navštívil a byl nadšen. Mně se to líbilo. Byla tam i ta část pro děti, která se mi velmi líbila... Ale já jsem nezkoumal, kdo to financoval,“ konstatoval poslanec. Faktem je, že způsob komunikace této kauzy považuje za nešťastný, ale oceňuje, jak se k tomu Andrej Babiš postavil, když přislíbil dalších padesát milionů na charitu, zopakoval.

Testujeme nesmyslné sociální inženýrství, rozčílil se Pilný

Ve druhé polovině pořadu se Pilný vyjadřoval k elektronické evidenci tržeb. Dnes ji schválil senát, takže zákon čeká už jen na podpis prezidenta. „Základním principem toho zákona je, že by všem lidem mělo být měřeno rovně,“ otevřel téma zákonodárce. Samotnému se mu nelíbí, jak se tento zákon zdržel. Tady se znovu opřel do křesťanských demokratů, kteří si kladli řadu podmínek.

Samotný Pilný si myslí, že se lidé budou pokoušet zákon obejít, ale rozhodně už to nebude tak časté. Pár slov padlo i k nápadu Andreje Babiše zlevnit pivo. Podle zákonodárce to je nesystémový krok a příliš nechápe, proč k tomuto kroku ministr financí přikročil.

V závěru pořadu zkritizoval záměr ČSSD omezit prodejní dobu v nákupních centrech o svátcích. Podle Pilného je tenhle nápad absolutně špatně, protože podnikatelům brání v podnikání, lidem brání v nakupování, pokud nakupovat chtějí. A politici se k dovršení všeho zlého pokoušejí o jakési sociální inženýrství. „Já do nákupních center moc nechodím, ale někteří lidé to dělají, berou tam své děti a tráví tam volno. A my jim to zakážeme, abychom je donutili jít místo toho do kostela nebo nějakého agitačního centra?“ rozzlobil se Pilný.

Tento a další zákony ukazují, že politici často nehledí na smysluplnost zákonů, ale jen drží „stranickou basu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…