Babiš v Lucemburku uctil Palachovu památku, pochvaloval si vztahy

08.11.2019 20:22

Památku studenta Jana Palacha dnes v Lucemburku uctil položením květin u jeho pamětní desky český premiér Andrej Babiš. Za krásné gesto ze strany Lucemburska předseda české vlády pokládá, že Palachovo jméno nese také část jednoho z náměstí přímo v historickém centru lucemburské metropole. Babiš na závěr návštěvy Lucemburska navštívil také kryptu s hrobkou českého krále Jana Lucemburského (vládl 1410-46). Vztahy Česka s touto malou západní zemí jsou podle něj i díky částečně společné historii nadstandardní.

Babiš v Lucemburku uctil Palachovu památku, pochvaloval si vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Český premiér položil květiny pod Palachovu plaketu společně se starostkou Lucemburku Lydií Polferovou a v doprovodu lucemburského premiéra Xaviera Bettela. „Je milé, že toto náměstí je pojmenováno na památku Jana Palacha,“ řekl následně českým novinářům Babiš a dodal, že Palach svým činem projevil jasný protest proti ruské invazi.

Dvacetiletý student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy. Palach byl s rozsáhlými popáleninami převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel.

Palachovým jménem jsou pojmenována také náměstí v Praze, Římě či v bulharské Varně a ulice v desítkách měst v Česku i po celé Evropě. Lucemburské náměstí Jana Palacha, které vzniklo u desky z roku 1969 při příležitosti návštěvy československého prezidenta Václava Havla v roce 1991, je fakticky částí většího náměstí v centru.

Samotná pamětní deska byla na místo instalována v srpnu 1969 z iniciativy Fernanda Zürna, bývalého náměstka lucemburského primátora. Zürn působil za 2. světové války jako úředník v tehdejším protektorátu Čechy a Morava, ale pomáhal českému odboji.

„Lucemburk to zrealizoval hned na první výročí ruské invaze 20. srpna 1969. Jsme poctěni tím, že Lucemburk, který měl historické vztahy s Prahou, toto významné náměstí, kde se konají vánoční trhy, pojmenoval po Janu Palachovi. To je myslím velmi krásné gesto a také významné pro naše vztahy,“ řekl Babiš.

Babiš rovněž navštívil lucemburské sídlo Evropského účetního dvora (EÚD) a byl přijat lucemburským velkovévodou Henrim. „Bavili jsme se o našem historickém propojení prostřednictvím krále Jana Lucemburského. Vzpomínal také na prezidenta Václava Havla,“ řekl premiér po setkání s hlavou Lucemburska. „Dlouho jsme hovořili také o problémech Evropy a například migrace,“ prozradil Babiš.

Český premiér se setkal i s představiteli lucemburského parlamentu, prošel si historické centrum Lucemburku a nakonec zavítal do inovačního centra House of Startups.

Babiš si pochvaloval zejména přátelské osobní vztahy se svým protějškem Xavierem Bettelem. Ten s českým premiérem jednal nejen při čtvrtečním oficiálním setkání, ale také při neformální večeři. Babiš připomněl, že se Bettel loni zúčastnil oslav 100. výročí vzniku Československa.

Dnes Bettel Babiše doprovázel při zastávce u Palachovy desky, při prohlídce katedrály Notre-Dame a návštěvě krypty s ostatky krále Jana Lucemburského a desítky minut ho provázel po ulicích a historických památkách Lucemburku. Zavedl Babiše a jeho manželku Moniku i do městského muzea a několika obchodů se suvenýry.

Návštěva Lucemburku se podle Babiše povedla. „Přijetí bylo na nejvyšší úrovni. Byl jsem i u velkovévody, kde jsem i přetáhl čas,“ pochlubil se premiér. „Snažím se pěstovat osobní vztahy s premiéry a prezidenty. To je důležité, když bojujeme v Evropě za naše zájmy,“ domnívá se. K těsným vztahům s Lucemburskem podle něj přispívá i společná historie. „A ta nás spojuje,“ uzavřel Babiš.

reklama

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…