Babiš vystoupil naléhavě před kameru. V ruce papíry: Fialova vláda vám lže! Mám to tady

11.04.2022 16:18 | Ze sítí

Po týdenní pauze se se svým pravidelným pořadem Čau lidi přihlásil expremiér Andrej Babiš (ANO). „Těch věcí, které se staly, je strašně moc,“ poznamenal Babiš, který před nedávnem absolvoval menší chirurgický zákrok, ale jak ubezpečil, je v pořádku.

Babiš vystoupil naléhavě před kameru. V ruce papíry: Fialova vláda vám lže! Mám to tady
Foto: Screen Facebook Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš ve svém pravidelném pořadu

„Pan premiér napsal na Twitteru: ‚Máme za sebou prvních 100 dnů vlády. Dosavadní vývoj předčil očekávání i těch největších pesimistů,‘“ okomentoval Babiš nejprve slova současného šéfa kabinetu Petra Fialy (ODS). „Myslím, že pan premiér má pravdu. Je to daleko horší, než jsme si všichni mysleli. Podle mého názoru tato vláda je snad nejhorší, co jsme tady měli od revoluce. Je to vláda, která nejvíce lže. Vláda, která vám lže, že nemá peníze. A když už konečně uznali, že jsme šestá nejméně zadlužená země v EU, tak mluví o trendu, jaký je trend. Tak mi paní Schillerová dala tady podklad, jaký je trend. Říká, že máme špatný trend,“ poznamenal Babiš.

Vláda podle něj neříká pravdu, že jsme nejhorší v trendu zadlužování. Když to porovná s ostatními zeměmi EU, jsme až na třináctém místě. „Paní Schillerová měla konsolidaci našich financí až do roku 2025. Zajímavé je, že ta poslední makropredikce, na základě které se znovu potvrdilo, že vy, občané, tím, že platíte vyšší ceny – protože je vysoká inflace, třetí nejvyšší v EU – tak vláda má ještě více peněz, než měla,“ zmínil Babiš.

„Nejdříve se v lednu zjistilo, že bude mít 62,2 miliardy navíc, teďka je to dalších sedm miliard. Takže se blížíme 70 miliardám. Vláda neříká pravdu. Vláda má stále více peněz, protože je vysoká inflace. Třetí nejhorší inflace. Proč? No, protože vláda nic nedělá. My jsme skončili v prosinci na 5,3 procenta, byli jsme čtrnáctí v Evropě. Proč? No, protože jsme snížili DPH na energie v listopadu a v prosinci na nulu. Vláda není schopna pochopit, že rozpočet nejsou jenom výdaje, ale i příjmy. A co ta vláda dělá s příjmy? Ona o nich vůbec nemluví. Zruší EET, to znamená, vzdává se desítek miliard. A vracíme se do systému, kde 4,5 milionu zaměstnanců každý měsíc zaplatí daně, nikdo se jich neptá. A znovu se vás někteří podnikatelé budou ptát: chceš to na fakturu, nebo bez faktury? Projekt EET, který přinesl do státní kasy 33 miliard, toho se vláda vzdala,“ řekl Babiš. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Vláda podle něj nechápe, že v EU jsme vyjednali obrovský balík peněz. 972 miliard z evropských fondů, které jsou příjmem rozpočtu. „Ale hlavně jsme vyjednali peníze do modernizačního fondu v rámci Green Dealu, a to může být až 1 000 miliard. Dalším zdrojem peněz může být firma ČEZ. Kdo dneska vydělává na vysokých cenách energií? No právě tyhle firmy,“ zmínil Babiš.

Podle svých slov nyní přišel s dvanácti opatřeními, která navrhuje, aby vláda zrealizovala. „Chceme, aby vláda na základě těch peněz, které vy jste zaplatili navíc už tento rok – 70 miliard – a dalších zdrojů, které jsem uvedl – udělala těchto dvanáct opatření. Chceme pro důchodce mimořádný, nad zákonnou inflační valorizaci příspěvek 6 000 korun. To znamená, pro všechny stejně 6 000 korun. To je výdaj 17,3 miliardy. Dále chceme zvýšení rodičovského příspěvku z 300 000 na 400 000 korun. Měli jsme to v programu. Kdyby toto vláda zavedla od května 2022, tak je to 9,33 miliardy. Zvýšení příspěvku na mobilitu z 550 korun na 2 000 měsíčně. Ano, samoživitelky, pro které jsme včera organizovali zájezd lodí po Vltavě, tak musejí odvést svoje hendikepované děti do školy a potom k lékaři. A platí podstatně vyšší ceny za benzín nebo naftu. To by stálo 2,93 miliardy. Vraťte slevy na jízdné důchodcům a studentům. To je 1,8 miliardy. Zvýšení životního a existenčního minima chceme o dvacet procent, ne o deset procent. To je navýšení 1,7 miliardy,“ řekl Babiš.

„Po této macešské asociální vládě tady máme naši Českou národní banku, která čím více zvyšuje úroky, a totálně zabila hypotéky – takže hypotéky budou jenom pro bohaté – už jsme v EU nejhorší, naši lidé musejí dělat dvanáct let na to, aby si koupili byt o rozloze 70 metrů čtverečních – tak ještě zpřísnila podmínky poskytování hypotečních úvěrů. Takže hypotéky budou pro bohaté. První kvartál dopadl tak, že klesl zájem o 30 procent. Ale bankám to nevadí, protože samozřejmě ty peníze si uloží v ČNB, která jim za to dá těch pět procent,“ zmínil také Babiš. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
„Já určitě oceňuji, že ten příspěvek pro Ukrajince, že je na to aplikace. Bylo by dobré vymyslet i nějaké aplikace pro naše lidi. Příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení. Úřady práce přetěžuje absurdně složitý systém dávek. K příspěvku na bydlení se musí každoročně opakovat žádost a každý kvartál znovu dokládat náklady na bydlení, ačkoliv ty jen rostou. Dalo by se nechat na lidech, zda to doloží. Ale tím se pan ministr nezabývá, protože řeší cenu benzínu a nafty na této pumpě, kde to natáčím,“ poznamenal také Babiš.

„Včera jsem byl dotazován, jestli hnutí ANO podporuje americkou vojenskou základnu v ČR. My samozřejmě to musíme projednat v předsednictvu, na stínové vládě. Za sebe ale říkám, že to nepodporujeme, protože mi to připadá zbytečné. A proč? Protože strategie členských států NATO je budovat na východní hranici území NATO obranné systémy a battle group. Realizuje se to v Polsku, na Slovensko vysíláme 650 českých vojáků, kteří budou řídit battle group, který bude mít až 2 100 vojáků. Jsou tam vojáci z USA, ze Slovenska, Slovinska, Nizozemska. Tak proč bychom měli ještě dělat nějaké základny u nás, když tyhle základny pomáháme budovat na Slovensku? Bude to i v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku. Předpokládám, že je to velice citlivé téma. Nejlepší by bylo na to udělat referendum. Ale nemá to logiku, vytvářet nějaký paralelní systém. Nemám informaci o tom, že by to i NATO chtělo. Je to spíše nějaká politická iniciativa,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…